23.3.2020

7 vinkkiä kotona opiskeluun

Kampusten sulkeutuessa opiskelu Oamkissa on siirtynyt verkkoon. Kirjastoihin, kahviloihin tai muihin vaihtoehtoisiin tiloihin ei enää pääse tai niihin ei muuten kannata mennä opiskelemaan. Siispä opiskelijat paiskivat hommia kotona.

Yhtäkkinen siirtyminen työskentelyyn ainoastaan kotona heittää monen opiskelurutiinit täysin ympäri. Uudentyyppisen arjen helpottamiseksi kokosimme tähän blogiin 7 vinkkiä etäopiskeluun.

1. Armaat aamurutiinit

Saat hyvän startin päivään, kun laitat kellon soimaan, syöt aamupalan ja vaihdat pyjaman päivävaatteisiin normaaliin tapaan. Näin orientoidut opiskeluun, ja päivän hommat saa tehtyä ajoissa pois alta, jolloin illat voi rauhassa keskittyä tekemään jotain mukavaa.

Käsi pitelee kahvikuppia

2. Tärkeä työskentelypiste

Jos mahdollista, pyhitä yksi paikka kotona työskentelypisteeksi, ja vältä sen käyttöä muuten. Opiskele esimerkiksi aina samalla paikalla keittiön pöydän ääressä, ja käytä muutoin muita tuoleja. Pidä työpisteesi myös siistinä ja rauhallisena.

Tyttö istuu sohvalla lukemassa kirjaa villasukat jalassa

3. Hyvästi häiriötekijät

Keskittymisen varmistamiseksi kannattaa rauhoittaa niin digitaalinen kuin fyysinen opiskeluympäristö. Laita ilmoitukset pois päältä tietokoneesta sekä puhelimesta, äläkä tarkista sähköposteja kesken opiskelun. Piippaileva puhelin sekä saapuvat ilmoitukset katkaisevat aina keskittymisen, ja sen palauttaminen vie aina oman aikansa.

4. Opiskelurytmi ojennukseen

Aloita päivä tai viikko laatimalla opiskeluun lukujärjestys/aikataulu, ja pidä siitä kiinni. Pyhitä opiskelulle päivästä oma aikansa, ja nauti sen jälkeen rauhassa vapaa-ajasta.

salaattikulho

5. Tasapainota tauoilla

Ihmisen keskittymiskyky on rajallinen, joten aikatauluta itsellesi myös sopivasti taukoja. Nouse reippaasti ylös työpisteeltä ja jaloittele vähän. Keitä esimerkiksi päiväkahvit, soita isovanhemmille, laita pyykkikone pyörimään tai täytä sudokua. Pidä myös kiinni lounastauosta, ja syö hyvin.

6. Vaihda vapaalle

Kun opiskelulle on varattu oma aikansa, voit myös keskittyä nauttimaan vapaa-ajasta rauhassa. Vaikka tekemisen suhteen onkin juuri nyt rajoitteita, ei kaikkea ole kielletty. Katso esimerkiksi elokuva, jonka olet halunnut nähdä pitkään, kuuntele lempiartistisi uusin levy, ulkoile tai leivo/kokkaa jotain uutta.

lenkkeilij lumisella polulla

7. Kärsivällisyys kunniaan

Anna itsellesi aikaa uuteen tilanteeseen tottumiseen, äläkä vaadi itseltäsi liikoja. Uudenlaiseen opiskelutapaan kiinni pääseminen voi viedä oman aikansa. Tee se minkä pystyt – enempää ei tarvitse.

Yhteistyössä

Ihanaa olla osakolainen!