21.9.2020

Nyt on aika kokeilla uutta

Osalle vuodenvaihde merkitsee uuden alkua ja itsensä uudistamista. Toisille kevät tarjoaa samoja mahdollisuuksia. Minulle uuden alkua kuvastaa kuitenkin syksy. Tänä vuonna se on jälleen opiskelijasyksy.

Uusi lukuvuosi on lähtenyt käyntiin. Jatketaan samalla kaavalla, johon jouduimme keväällä pakosta tottumaan – jos totuimme. Etäopiskelu ja -työskentely ovat luoneet uusia haasteita meille jo aiemmin, mutta nyt ne alkavat tuntumaan normeilta. On aivan tavallista jäädä kuuntelemaan tuntia kotisohvalle ja syödä samalla myöhäistä aamupalaa.

Syksy tuo kuitenkin tullessaan aina jotain uutta. Uudet opiskelijat ovat saapuneet kouluihin ja osa meistä on siirtynyt opiskelemaan uudelle kampukselle. Uusia tuttavuuksia syntyy tapahtumien sekä koulun kautta ja uusi lukuvuosi opinnoissa tuo täysin uusia haasteita elämään. Mutta mitä jos tämä kaikki tuntuu silti vain raskaalta arjen puurtamiselta? Jatkamme kuitenkin etänä, ei ne uudet asiat niin hohdokkailta tänä vuonna tunnu.

Pohdin pitkään kesän ja syksyn rajamaastossa, miten jaksan taas motivoitua itsenäiseen opiskeluun, varsinkin kun syksy ja kaamos lähestyy. Iltaisin ei ole enää valoisaa. Aamuisin on yhtä pimeää. Tajusin pian, että vastaushan on ilmiselvä: no tietenkin vapaa-ajan harrastukset. Mutta eihän minulla ole erityistä harrastusta – vai onko?

Harrastuksen ei tarvitse olla rasite. Sinun ei tarvitse osallistua erilaisiin säännöllisesti kokoontuviin ryhmiin, jos et halua. Minun vinkkini teille kaikille on kokeilla vapaa-ajalla jotain, mitä et ole aiemmin kokeillut. Kokeile maalaamista, valokuvaamista, remontointia, liikuntaa, leipomista, uuden kielen oppimista tai lautapelejä. Tärkeintä on, että samat neljä seinää ei ahdistaisi takaisin kotisohvan uumeniin, missä etäopiskellessa tulee vietettyä aikaa muutenkin. Jos jokin ei tunnu sinun jutultasi niin hyvä. Tiedät ainakin, että ei tarvitse toiste kokeilla. Kokeile, kunnes löydät sen oman jutun, saatat myös yllättyä positiivisesti.

Itse kokeilin joogaa. Pidin siitä, mutta se jäi vain muutamaan kertaan. Uusien reseptien kokeilu ruuanlaitossa saa myös aikaa kulumaan jouhevasti. Kirjahylly on täynnä kirjoja, joista on myös hyvä aloittaa. Mikäli ne loppuvat kesken, kirjasto on avoinna! Jos en mitään muuta keksi, lähden lenkille. Kirjoittaminen on suuri intohimoni, miksi en siis aloittaisi blogin kirjoitusta?

Haastankin kaikki teidät lukijat aloittamaan tänä syksynä jonkin uuden harrastuksen tai projektin. Kudo vaikka villasukat, rakenna hylly asuntoosi tai lue kirja alusta loppuun. Pidetään itsemme aktiivisina ja samalla saadaan taisteltua uupumusta vastaan. Pimenevät syysillatkaan ei tunnu niin pahalta, kun on jokin punainen lanka, mistä pitää kiinni.

Tsemppiä syksyyn ja opintoihin!
– Linnea Mustonen, OSAKOn hallituksen tuutorivastaava

Yhteistyössä

Ihanaa olla osakolainen!