5.10.2021

Selkeä kieli – selkeä mieli

OSAKOn uusi viestinnän ja kansainvälisten asioiden asiantuntija Venla pohtii blogitekstissään selkeiden tekstien voimaa sekä viestinnän tärkeyttä kaikilla elämän osa-alueilla.

Hyvin kielellisin avuin pärjää aina. Kyseessä ei ole kaksimielinen viittaus, vaan tosiasia nykymaailman opiskelu- ja työmaailmassa. Väitän, että mikäli osaat antaa itsestäsi selkeän, asiantuntevan ja itsevarman kuvan tekstitse, voit onnistua käytännössä missä tahansa.

Kaikki lähtee ensipäätelmästä, jonka me kaikki teemme silloin kun luemme jotain. Näemmekin tekstiä jatkuvasti kaikkialla: aina kirjoista ja puhelimista mainoksiin ja tiekyltteihin saakka. Epäselvät, kirjoitusvirheitä vilisevät tekstit ovat luotaantyöntäviä. Monimutkaiset, jaarittelevat ja turhan pitkät lauseet taas tylsistyttävät. Huonojen tekstien sisältöä ei jaksa lukea eikä varsinkaan sisäistää. Napakalla ilmaisulla voit siis aina erottua eduksesi. Tämä koskee niin työhakemuksia kuin kouluesseitäkin.

Kielenhuollon ammattilaisena ja intohimoisena pilkunviilaajana olen aina nauttinut juuri siitä, kuinka tekstien laatu voi vaikuttaa myös tekstin sanoman tehokkuuteen. Pienestä asti oivalsin, että vaikka en kokeessa osaisikaan vastata, voin ainakin ilmaista asiat selkeästi ja virtaviivaisesti. Voisin tekstillä ikään kuin esittää fiksumpaa kuin olenkaan. Usein se kantoi aika pitkälle – joskus jopa kiitettäviin esseisiin kirjoista, joita en ollut lukenut. Muistakaa siis panostaa opinnoissanne (ja aina kirjoittaessanne) sisällön lisäksi myös tekstin ulkoasuun. Pienoinen kielellinen vaivannäkö palkitaan taatusti ruhtinaallisesti juuri esimerkiksi työhakemusten, raporttien ja muiden aikuisten juttujen rustaamisessa. Tuskinpa kurssimenestyksesikään kärsii siitä, että tuotat laadukasta ja selkeää sisältöä. Kätevää, eikö?

OSAKOn uutena viestinnän ja kansainvälisten asioiden asiantuntijana haluankin panostaa juuri tähän. Haluan, että opiskelijakunta viestii pysäyttävästi ja ennen kaikkea selkeästi. On meidän tehtävämme tiedottaa jäseniämme – teitä opiskelijoita – siten, ettei mikään jää epäselväksi.

Mikäli äkkäät nettisivuiltamme, somestamme tai muualta jonkin virheen, erheen, lapsuksen tai mokan, heitäthän minua elektronisella maililla (venlajun(at)oamk.fi). Myös muita viestintään tai kansainvälisyyteen liittyviä asioita kuuntelen, pohdin, vastailen ja spekuloin enemmän kuin mielelläni.

Kyllä tehokas info on poikaa!

P.S. Jos olet edes pikkiriikkisen kiinnostunut tällaisista asioista, katoppa tänne.

Tässä vielä muutama vinkki viisaalta vaikuttamiseen tekstitse:

– Käytä lyhyitä ja ytimekkäitä virkkeitä – älä jaarittele!

 – Käytä substantiivien sijaan verbejä. Ei spekulaatioa, vaan toimintaa!

–  Tarkista yhdyssanat, pilkut ja muut huolimattomuusvirheet.  

 – Nauti suosionosoituksista ja voitokkaasta sisällöstä! Selkeä kieli – selkeä mieli.

Leppoisaa loppusyksyä ja joutuisaa joulun odotusta jokaiselle!

Venla

Viestinnän ja kansainvälisten asioiden asiantuntija

Yhteistyössä

Ihanaa olla osakolainen!