20.2.2019

Tuutorointi on yksi elämäni parhaimpia kokemuksia

Kun aikoinaan saavuin Oamkiin pääsykokeisiin, olivat iloiset ja aktiiviset tuutorit heti ovella vastassa. Pääsykoepäivän mittaan he järjestivät meille ohjelmaa, kertoivat opinnoistaan, opastivat ympäri kampusta ja pitivät seuraa. Minulle jäi tuutoreista erittäin miellyttävä kokemus ja opiskelupaikan saadessani odotin innolla koulun alkamista.

Kun koulu elokuussa alkoi, olivat nämä samat iloiset ja aktiiviset tuutorit jälleen vastaanottamassa meitä uusia ja jännittyneitä opiskelijoita. Tuutorit ottivat heti kopin ryhmästämme, esittelivät itsensä ja tutustuttivat meitä toisiinsa. Heti seuraavana iltana oli illanvietto, jossa pääsimme vielä vapaammin tutustumaan toisiimme. Koin välittömästi kuuluvani yhteisöön.

Myöhemmin päätin itsekin ryhtyä tuutoriksi, enkä ole hetkeäkään sitä katunut. Tuutorointi on vastuullinen, mutta mieluisa tehtävä. Siinä missä uudet opiskelijat tutustuvat toisiinsa, tutustuu tuutori yhtä lailla tuutoroitavaan ryhmäänsä. Syntyy laaja verkosto tuttuja, kavereita ja sydänystäviä. Joku saattaa löytää tuutoroidessaan jopa tulevan elämänkumppaninsa.

Ensimmäinen kouluviikko on uuden opiskelijan kannalta kriittisintä aikaa. Ryhmäytyminen alkaa välittömästi, kun astelee pääovista sisään ja jatkuu koko lukukauden, lukuvuoden ja opintojen ajan. Tuutorilla on erittäin tärkeä rooli tässä kokonaisuudessa, jotta uusi opiskelija kokee olonsa tervetulleeksi, saa uusia ystäviä ja tuntee kuuluvansa osaksi yhteisöä.

Itse näen tuutoroinnin koordinoinnin yhtenä tärkeimmistä OSAKOn tuottamista palveluista. Ryhmäytynyt opiskelija on hyvinvoiva opiskelija. Tuutorin tehtäviin kuuluu myös havainnoida ryhmän dynamiikkaa. Jos vaikuttaa siltä, että joku on jäämässä ryhmän ulkopuolelle, on tuutorin tehtävä reagoida tähän tilanteeseen.

Tämän takia me koulutamme kaikki tuutorimme. Heistä tulee ryhmäytymisen ja opastamisen ammattilaisia, joita voi lähestyä asiassa kuin asiassa. He tuntevat koulumme eri palvelut ja osaavat ohjata opiskelijoita keskustelemaan oikeiden tahojen kanssa. Heillä on myös paras ja ajankohtaisin tieto siitä, mitä uusi opiskelija käy mielessään läpi.

Kehotan juuri sinua kirjoittamaan hakemuksen ja ryhtymään tuutoriksi. Minä en katunut, enkä usko, että sinäkään. Tuutorointi on parasta, mitä opintojen ohella voi tehdä, eikä se vaadi edes suurta panostusta. Riittää, että olet läsnä ja haluat aidosti auttaa.

Hakuohjeet tuutoriksi hakemiseen löydät täältä.

Anttijussi Ripaoja

OSAKOn hallituksen tuutorvastaava 2019

Yhteistyössä

Ihanaa olla osakolainen!