11.10.2018

Vuoden tärkein tapahtuma: liittokokous eli liittari

Tänään lähdemme koko hallituksen ja edustajiston puheenjohtajan kanssa Lahteen, kattojärjestömme SAMOKin liittokokoukseen, joka on samalla vuoden tärkein, kutkuttavin ja suurin tapahtuma. Sitä kohti on käännetty katseet jo varhain keväällä.

Liittokokouksessa ovat edustettuina kaikki 25 opiskelijakuntaa ympäri Suomen. Siellä päätetään muun muassa liiton toimintasuunnitelmasta, talousarviosta ja seuraavan vuoden hallituksen kokoonpanosta. Tänä vuonna päätetään lisäksi liiton poliittisesta ohjelmasta, joka määrittää SAMOKin edunvalvonnalliset linjat seuraavien viiden vuoden ajaksi.

Tällaiset päätökset eivät luonnollisestikaan synny kahden päivän aikana tyhjästä. Vuoteen on mahtunut useita seminaareja, keskusteluja, tapaamisia, puheluita, mielipiteitä ja lausuntoja. Näkökulmia on yhtä monta kuin opiskelijakuntiakin. Jokaisella on omat erityistarpeensa ja haasteensa, joiden pohjalta täytyy pystyä muovaamaan yhtenäinen vaikuttamisohjelma edustamaan koko ammattikorkeakoulukenttää.

Siitä huolimatta, että kokousta ja sen materiaaleja on valmisteltu jo pitkään, on liittokokouksessa odotettavissa pitkiä iltoja neuvottelupöytien ääressä. Tänä vuonna kentällä ovat puhuttaneet erityisesti uusi poliittinen ohjelma yksityiskohtineen sekä liiton talous.

Talous on siitä jännä asia, että se käytännössä määrittelee koko yhdistyksen toiminnan, mutta sitä ei koskaan voi täydellisesti ennustaa.

Erityisen haastavaa siitä tulee nollatulokseen tähtäävillä yhdistyksillä, jollaisia muun muassa opiskelijakunnat ovat. Budjetissa ei ole liukumavaraa tai puskuria yllättäviä kuluja varten, vaan ne on katettava säästämällä jostain muualta.

Reilut kaksi viikkoa ennen liittokokousta SAMOK sai yllättäviä uutisia, jotka vaikuttavat olennaisesti liiton tämänhetkiseen toimintaan. Opiskelijakunnat ovat tahoillaan ja yhdessä keskustellen etsineet ratkaisuja tilanteeseen. Nämä asiat puhuttivat eniten myös Oulussa järjestetyllä opiskelijakuntien puheenjohtajistojen, pääsihteerien ja toiminnanjohtajien tapaamisella. Ne puhuttivat niin paljon, että ohjelmaa jouduttiin muokkaamaan ja keskustelu jäi silti kesken.

Näistä asetelmista lähdemme kohti kolmipäiväistä rutistusta. Torstaina neuvotellaan ja perjantaista lauantaihin kokoustetaan. Turnausväsymykseltä ei taatusti voi välttyä.

Tänä vuonna asiakysymykset ovat osin jännittävämpiä kuin henkilövalinnat, joita toki myös innolla odotetaan. Hallitukseen on ehdolla 12 loistavaa tyyppiä, joista vain puolet voivat tulla valituiksi.

Voit seurata meidän liittokokousdelegaation matkaa OSAKOn somekanavissa. Lisäksi itse liittokokous streamataan. Linkki streamiin löytyy SAMOKin Facebook-sivulta kokouksen alettua.

OSAKOn hallituksen puheenjohtaja
Anttijussi Ripaoja

Yhteistyössä

Ihanaa olla osakolainen!