Päiväys

Selkeä kieli – selkeä mieli

OSAKOn uusi viestinnän ja kansainvälisten asioiden asiantuntija Venla pohtii blogitekstissään selkeiden tekstien voimaa sekä viestinnän tärkeyttä kaikilla elämän osa-alueilla.

Jaa internetissä

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Email

Hyvin kielellisin avuin pärjää aina. Kyseessä ei ole kaksimielinen viittaus, vaan tosiasia nykymaailman opiskelu- ja työmaailmassa. Väitän, että mikäli osaat antaa itsestäsi selkeän, asiantuntevan ja itsevarman kuvan tekstitse, voit onnistua käytännössä missä tahansa.

Kaikki lähtee ensipäätelmästä, jonka me kaikki teemme silloin kun luemme jotain. Näemmekin tekstiä jatkuvasti kaikkialla: aina kirjoista ja puhelimista mainoksiin ja tiekyltteihin saakka. Epäselvät, kirjoitusvirheitä vilisevät tekstit ovat luotaantyöntäviä. Monimutkaiset, jaarittelevat ja turhan pitkät lauseet taas tylsistyttävät. Huonojen tekstien sisältöä ei jaksa lukea eikä varsinkaan sisäistää. Napakalla ilmaisulla voit siis aina erottua eduksesi. Tämä koskee niin työhakemuksia kuin kouluesseitäkin.

Kielenhuollon ammattilaisena ja intohimoisena pilkunviilaajana olen aina nauttinut juuri siitä, kuinka tekstien laatu voi vaikuttaa myös tekstin sanoman tehokkuuteen. Pienestä asti oivalsin, että vaikka en kokeessa osaisikaan vastata, voin ainakin ilmaista asiat selkeästi ja virtaviivaisesti. Voisin tekstillä ikään kuin esittää fiksumpaa kuin olenkaan. Usein se kantoi aika pitkälle – joskus jopa kiitettäviin esseisiin kirjoista, joita en ollut lukenut. Muistakaa siis panostaa opinnoissanne (ja aina kirjoittaessanne) sisällön lisäksi myös tekstin ulkoasuun. Pienoinen kielellinen vaivannäkö palkitaan taatusti ruhtinaallisesti juuri esimerkiksi työhakemusten, raporttien ja muiden aikuisten juttujen rustaamisessa. Tuskinpa kurssimenestyksesikään kärsii siitä, että tuotat laadukasta ja selkeää sisältöä. Kätevää, eikö?

OSAKOn uutena viestinnän ja kansainvälisten asioiden asiantuntijana haluankin panostaa juuri tähän. Haluan, että opiskelijakunta viestii pysäyttävästi ja ennen kaikkea selkeästi. On meidän tehtävämme tiedottaa jäseniämme – teitä opiskelijoita – siten, ettei mikään jää epäselväksi.

Mikäli äkkäät nettisivuiltamme, somestamme tai muualta jonkin virheen, erheen, lapsuksen tai mokan, heitäthän minua elektronisella maililla (venlajun(at)oamk.fi). Myös muita viestintään tai kansainvälisyyteen liittyviä asioita kuuntelen, pohdin, vastailen ja spekuloin enemmän kuin mielelläni.

Kyllä tehokas info on poikaa!

P.S. Jos olet edes pikkiriikkisen kiinnostunut tällaisista asioista, katoppa tänne.

Jaa internetissä

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Email

Lisää juttuja

SAMOKin Vuoden Opettaja -äänestys on käynnisstä!

Oamkilainen – tunnetko opettajan, jonka tunneilla hyödynnetään monipuolisia työskentelymenetelmiä? Tai onko opettajasi erityisesti onnistunut hybridiopetuksessa? Onko lehtorisi antanut sinulle tukea koko opintojakson ajan, jotta voit parhaiten menestyä opinnoissasi? Onko juuri

Lue kirjoitus

UniMoven ilmaiset liikuntaneuvonnat starttaavat

Tuntuuko liikunnan aloittaminen vaikealta, mutta kaipaisit lisää liikettä arkeesi? Korkeakouluopiskelijoille ja korkeakoulujen henkilökunnalle liikuntapalveluita tarjoava UniMove lisää palveluihinsa tänä keväänä myös liikuntaneuvonnat, joiden avulla sinäkin voit lisätä hyvinvointia arkeesi helpommin!

Lue kirjoitus

Ystäväperhehaku vuodelle 2023 on nyt auki!

Oululainen tai lähitienoolla asuva – kaipaatko elämääsi enemmän eksotiikkaa, mutta et tahtoisi lähteä sen perässä ihan kaukomaille saakka? Hae mukaan kansainvälisten opiskelijoiden ystäväperhetoimintaan ja nauti kansainvälisyydestä ja uusista ystävistä koti-Oulusta

Lue kirjoitus

Hyvinvointiviikko valtaa Oulun korkeakoulut ensi viikolla

Hyvinvointiviikko on täällä jälleen – ja tällä kertaa kenties suurempana kuin koskaan aiemmin! Niin opiskelijoiden kuin henkilökunnankin hyvinvointia tukeva Hyvinvointiviikko järjestetään viikolla 47 Linnanmaan ja Kontinkankaan kampuksilla. Pääjärjestäjinä toimivat hyvinvointihanke

Lue kirjoitus