Vaalit

Millaisia tapahtumia OSAKO järjestää? Paljonko lukuvuositarra maksaa? Kuka pääsee OSAKOn hallitukseen? Kuka edustaa opiskelijoita Oamkin hallinnossa?

OSAKOn edustajistovaaleissa opiskelijat valitsevat keskuudestaan 15-20 edustajaa ja heille varajäsenet. Jokainen OSAKOn jäsen on oikeutettu sekä asettumaan ehdolle että äänestämään.

Mikä edustajisto ?

Opiskelijakunnan 15-20-henkinen edustajisto tekee suurimmat päätökset opiskelijakunnan toimintaa koskien. Se, miten OSAKO aikansa ja rahansa käyttää ja mitä asioita se ajaa, on edustajistosta kiinni.

Edustajiston puheenjohtaja johtaa koko opiskelijakuntaa. Edustajisto myös ohjaa OSAKOn hallitusta sen työssä. Hallitus hoitaa tehtäväänsä täyspäiväisesti, mutta edustajisto kokoontuu ainoastaan tarpeen mukaan – käytännössä kymmenisen kertaa vuodessa. Edustajiston jäsenet voivat siis jatkaa opintojaan normaalisti.

Kuinka äänestän?

Seuraavan kerran edustajistovaalit järjestetään 1.-8.11.2023. Löydät listan vuoden 2023 ehdokkaista täältä.

Äänioikeutettuja ovat kaikki OSAKOn jäsenet. Jos opiskelijakortissasi on voimassaoleva tarra, olet jäsen. Äänioikeutetuille lähetetään linkki verkkosivulle, jolla he voivat käyttää äänioikeuttaan. Linkki tulee kide.app-tilisi sähköpostiin.

Jos liityt jäseneksi vasta äänestyspäivien aikana, otathan huomioon, että nettipankkimaksut eivät näy rekisterissämme saman tien. Piipahda siis kuitin kanssa OSAKOn toimistolla varmistamassa, että saat äänestyslinkin.

Miten asetun ehdolle ?

Vuoden 2024 kaudelle voi asettua ehdokkaaksi 26.9.-11.10.2023 kello 16 saakka.

Ehdolle voit lähteä joko sitoutumattomana, liittymällä olemassa oleviin vaaliliittoihin tai perustamalla oman liiton. Se, mitä liittoja vaaleissa on mukana, vaihtelee vuosittain. Oma idea kannattaakin esittää rohkeasti. Alkuun pääset vaikkapa nykyisemällä hihasta nykyisten edustajistoryhmien puheenjohtajia. Voit myös käydä koulutusalajärjestösi toimistolla juttelemassa oman alasi edustuksesta.

Voit asettua ehdolle ehdokasilmoituslomakkeella. Lomake ja muut vaalitiedostot ovat ladattavissa ja tulostettavissa materiaalipankista tai niitä voi käydä hakemassa OSAKOn toimistolta sen aukioloaikoina.

Ehdokasasetteluasiakirjat sekä vaaliliiton ja vaalirenkaan perustamisasiakirjat on jätettävä OSAKOn toimistolle 11.10.2023 klo 16:00 mennessä. Myös postitse toimitettujen asiakirjojen tulee olla perillä kyseiseen ajankohtaan mennessä.

Lisätietoja edustajistossa toimimisesta voit kysyä edustajiston puheenjohtajalta ja vaaleista OSAKOn pääsihteeriltä. Molemmat vastaavat mielellään vaaleja koskeviin kysymyksiin.

Vaalilautakunta

Vaalilautakuntaan kuuluu puheenjohtaja, kuusi jäsentä sekä henkilökohtaiset varajäsenet. Vaalilautakunnan tehtävänä on järjestää OSAKOn edustajistovaali ja muut mahdolliset jäsenäänestykset.

Lautakunta tekee edustajistolle esityksen opiskelijaedustajista ja näiden varajäsenistä Oamkin hallitukseen sekä sen asettamiin toimielimiin. Lautakunta myös valmistelee vaalijärjestyksen ja opiskelijakunnan vaaliohjesäännön edustajiston vahvistettavaksi.

Anniina Happonen

Puheenjohtaja

Muut jäsenet

Reetta Mäkelä

Rebekka Kangasharju

Jori Karjalainen

Reetta Raikunen

Igor Karppinen

Tiia Ruotsalainen

Varajäsenet

Hanna Kilponen

Sofia Hirvi

Veeti Saarela