Uuden opiskelijan opas 2023-2024

Oulun ammattikorkeakoulu

Hei aloittava opiskelija – ja suuret onnittelut opiskelupaikastasi!

Moinen suoritus on mahtava juttu, toivottavasti muistat olla itsestäsi ylpeä. Me ainakin olemme!

Hienoa, että olet päätynyt juuri tänne, lukemaan OSAKOn Uuden opiskelijan opasta. Päässäsi pyörii varmasti kymmenittäin kysymyksiä tämän uuden elämänvaiheen kynnyksellä, ja toivommekin, että tämä opas vastaa niistä edes muutamaan. Ei kuitenkaan mitään hätää, jos tuntuu, että tieto ei tahdo jäädä päähän. Se on vallan normaali ja inhimillinen ilmiö tässä vaiheessa opinpolkua. Ei kaikkea tarvitsekaan vielä tietää, eikä missään nimessä opetella ulkoa. Sitä varten on muistikortit. Ja tietysti me, OSAKO!

OSAKOsta puheen ollen – mikä mystinen olento siis olemme? Siitä(kin) kerromme tässä oppaassa lisää, mutta tiivistäen: Olemme Oulun ammattikorkeakoulun opiskelijakunta, jonka päätehtävä on tehdä työtä opiskelijoiden hyvinvoinnin ja edunvalvonnan puolesta. Toisin sanoen olemme olemassa, jotta juuri sinun opiskelukokemuksesi Oamkissa olisi edes hippusen verran parempi. Opiskelijakuntana olemme yksi Suomen suurimmista, mutta älä suotta säikähdä lukuja, olemme melkoisen leppoisaa porukkaa. Käy vaikka OSAKOn toimistolla toteamassa asia itse!

Etujen ajamisen ja -valvonnan ohella tarjoamme jäsenillemme myös konkreettisia palveluja, joista näkyvin lienee virallinen ja valtakunnallinen AMK-opiskelijakortti. Se toimii samalla OSAKOn jäsenkorttina ja oikeuttaa lukuisiin paikallisiin ja valtakunnallisiin etuihin.

Jäsenenä pääset myös esimerkiksi osallistumaan legendaarisiin OSAKOn bileisiin ja tapahtumiin edullisemmin (toisinaan jopa ihan ilmaiseksi) ja saat käyttöösi välinelainaamomme kattavan vermevalikoiman. Ennen kaikkea kuulut yhteisöön, josta saat aina tukea ja apua matalalla kynnyksellä. Eikö kuulostakin harkitsemisen arvoiselta diililtä?

Valta-osa jäsenistämme on niin kutsuttuja rivijäseniä, mutta aina löytyy myös niitä, jotka haluavat vaikuttaa asioihin astetta enemmän. Mikäli sinä lukeudut tähän väestönryhmään, suosittelemme, että harkitset myös OSAKOn hallitukseen tai edustajistoon hakemista taikka hyppäät mukaan alasi ainejärjestön hommiin. Niin saat takuulla äänesi kuuluviin ja pääset vaikuttamaan opiskelijoiden asioihin konkreettisesti.

Tästä kaikesta voit lukea lisää niin Uuden opiskelijan oppaasta kuin OSAKOn verkkosivuiltakin. Jotta emme kuluta enempää aivojesi muistitilaa tältä erää, päätämme tämän tervehdyksen tähän. Toivomme, että opiskeluaikasi on täynnä hyviä ja hienoja hetkiä, ja huonompien päivien varalle lähetämme sinulle etukäteis-satsin tsemppejä ja motivaatiota. Vielä kerran, lämpimästi tervetuloa Oamkiin!

Toivottaa OSAKOn poppoo

Olethan jo tutustunut Oamkin nettisivujen uusien opiskelijoiden materiaaliin? Sivulta löydät tietoa mm. opiskelupaikan vastaanottamisesta, ilmoittautumisesta sekä opintojen aloittamisesta. Ennen opintojen aloittamista sinun tulee myös hakea opiskelijatunnuksesi, ja myös tähän löydät ohjeet nettisivuilta. Lisäksi löydät uudelle opiskelijalle hyödyllistä infoa esimerkiksi Tuudo-sovelluksesta.

OPISKELU OAMKISSA

Ammattikorkeakoulussa opiskelu eroaa lukiossa tai ammattiopistossa opiskelemisesta. Opiskelu ammattikorkeakoulussa on itseohjautuvaa, vastuu opintojen etenemisestä on sinulla itselläsi. 

Opintojen suunnittelussa käytetään henkilökohtaista opintosuunnitelmaa eli HOPSia, jonka tekemiseen saat apua opinto-ohjaajilta, opettajatuutorilta ja opiskelijatuutoreilta. Saat ensimmäisellä opiskeluviikolla tunnukset opiskelijaintraan, jotta voit tutustua tutkinto-ohjelmasi opintosuunnitelmaan, henkilökohtaiseen opintosuunnitelmaan ja opinto-oppaaseen. 

Oamkissa oppiminen on vastavuoroista asiantuntijuuden jakamista. Opiskelijat, opettajat ja työelämäkumppanit oppivat toinen toisiltaan. Oppiminen toteutuu erilaisissa oppimisympäristöissä, joita ovat esimerkiksi hankkeet, projektit, työharjoittelut, harrastukset, verkko-oppimisympäristöt ja -yhteisöt, kampuksen tarjoamat tilat sekä kansainvälinen vaihto.

Opintojen suunnittelussa kannattaa huomioida, että Kela tarkastaa vuosittain opintopistemääräsi (5 op/nostettu opintotukikuukausi) ja että ammattikorkeakoulussa on määritelty opiskeluoikeusaika, jonka opiskelija voi tutkintonsa suorittamiseen käyttää. Opiskeluoikeusaika koostuu normiajasta, joka määräytyy tutkinto-ohjelman laajuuden mukaan, sekä yhdestä lisävuodesta, jonka jälkeen opiskelulle on haettava lisäaikaa.

Opiskelu saattaa ajoittain tuntua raskaalta ja tentit ja muut opintosuoritukset tuppaavat yleensä kasautumaan jaksojen ja lukukausien loppuun. Opintojen sujumista edesauttaa opintojen suunnittelu etukäteen viikko- ja kuukausitasolla. Opiskelun vastapainoksi on hyvä muistaa myös rentoutua, jota varten tässä oppaassa on kaupunkiosioiden yhteydessä esitelty erilaisia harrastusmahdollisuuksia, sekä opiskelijaelämän alla muuta toimintaa: lähtisitkö esimerkiksi opiskelijajärjestötoimintaan mukaan opiskelukavereidesi kanssa?

OPPIMAAN OPPIMINEN

Oppimaan oppiminen on tärkein taito opintomenestykselle, mutta myös työelämässä tarvitaan kykyä omaksua jatkuvasti uutta. Kun jo opiskeluaikanasi opit pitämään huolta oppimiskyvystäsi, on siitä hyötyä myöhemminkin elämässäsi. Tässä muutamia vinkkejä!

Kiinnitä huomiota opiskeluympäristöösi ja pyri tekemään siitä oppimista tukeva. Poista häiriötekijät ja tarvittaessa siirry toiseen tilaan, kuten kirjaston lukusaliin, jos huomio meinaa jatkuvasti karata opiskeltavasta aiheesta. Muista myös pitää taukoja ja levätä tarpeeksi. Keskittymiskyky ei pysy aikuisellakaan yllä paria tuntia kauempaa, joten välillä on hyvä käydä vaikkapa kävelyllä. Tiedon omaksumista tapahtuu, vaikka et tietoisesti ajattelisikaan opittavaa asiaa kaiken aikaa. On parempi opiskella tehokkaasti ja nukkua riittävästi, kuin päntätä läpi yön. 

Pyri hahmottamaan, mikä opiskeltavassa kokonaisuudessa on olennaista, mistä asioista sinulla on jo esitietoa ja minkä asioiden oppimiseen tarvitset enemmän aikaa ja panostamista. Oppimisen kannalta on tärkeää pyrkiä ymmärtämään opiskeltavaa asiaa ja muodostamaan asioiden välisiä yhteyksiä sekä kokonaisuuksien hahmottamista. Voit esimerkiksi tehdä itsellesi ajatuskarttoja, muistiinpanoja tai tenttikysymyksiä opiskeltavasta aiheesta. Kirjan lukeminen kannattaa aloittaa sisällysluettelosta, sillä sen otsikot auttavat yleensä hahmottamaan kokonaisuuden. Kertaus on opintojen äiti – tämä vanha viisaus pitää edelleen paikkaansa. Muistat parhaiten, jos kertaat asioita sekä tenttiin lukemisen aikana, että sen jälkeen. 

Jokainen oppii omalla tavallaan. Kannattaa siis tutustua eri oppimistekniikoihin ja yrittää löytää itselleen paras tapa opiskella.

Oulun ammattikorkeakoululla on Oulussa kaksi kampusta: Kontinkankaan kampus sijaitsee nimensä mukaisesti Kontinkankaalla, jonka lisäksi Oamk toimii Linnanmaan yhteiskampuksella yhdessä Oulun Yliopiston kanssa. Oamkilla on myös yksi kampus Oulaisissa. Vaikka oma kampus onkin se, jossa pääasiassa aikaa vietetään, on hyvä tietää mistä muut kampukset löytyvät. Voit käydä esimerkiksi aterioimassa opiskelijahintaan millä tahansa kampuksella.

LINNANMAAN YHTEISKAMPUS

Linnanmaan yhteiskampuksella on Oamkin tilojen lisäksi Oulun yliopiston pääkampus. Linnanmaalla Oamkin opiskelijoita löytyy kulttuurin, luonnonvara-alan, liiketalouden ja tekniikan aloilta. Lisäksi syksyllä 2023 Linnanmaan kampukselle muuttavat myös sosiaali- ja kuntoutusalat.

Kampuksella on useita opiskelijaravintoloita, kahviloita, myymälöitä sekä yksi yliopiston ja ammattikorkeakoulun yhteinen kirjasto. Linnanmaan kampus sijaitsee noin kuuden kilometrin päässä Oulun keskustasta, ja sinne pääsee kätevästi vaikkapa polkien pöyräbaanaa pitkin tai köröttelemällä useilla bussilinjoilla.

Kulttuurialalla aloittaa noin 85 opiskelijaa. Heistä medianomit opiskelevat viestintää: journalisteista tulee yleensä toimittajia, tiedottajia tai viestijöitä, visuaalisen suunnittelun suuntautumisvaihtoehdosta graafikkoja. Musiikkipedagogit opiskelevat klassista tai pop/jazz-musiikkia ja tanssinopettajat showtanssia, paritanssia, kansantanssia, nykytanssia ja balettia.

Luonnonvara-alalla, Oamkin pienimmällä koulutusalalla, aloittaa noin 35 uutta opiskelijaa. Maaseutuelinkeinoja opiskelevat valmistuvat agrologeiksi ja he voivat toimia vaikkapa maanviljelijöinä, kunnan tai kaupungin maaseutujohtajina tai ympäristöhallinnon viranomaisina.

Jos olet tekniikan opiskelija, olet yksi noin 500:sta uudesta tekniikan opiskelijasta. Tekniikan alalta valmistuu mm. konetekniikan, sähkö- ja automaatiotekniikan sekä tieto- ja viestintätekniikan insinöörejä. Tekniikan alalla opiskellaan myös rakennusarkkitehdiksi ja rakennusmestariksi ja löytyypä sieltä myös englanninkielinen tutkinto-ohjelma tietotekniikasta; BEng, Information Technology.

Lisäksi kampukselta löytyy liiketalouden ja tietojenkäsittelyn opiskelijoita, joita aloittaa vuosittain reilu 250. Näistä koulutuksista valmistuu tradenomiksi. Koulutusalalta löytyy myös englanninkielinen tutkinto-ohjelma; BBA, Bachelor of International Business eli puhekielessä DIB. Oamkissa voit myös opiskella liiketalouden ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon.

Syksystä 2023 alkaen Linnanmaan kampuksella voi törmätä myös sosiaali- ja kuntoutusalan opiskelijoihin, jotka muuttavat kampukselle Kontinkankaan sisäilmaongelmien vuoksi. Sosiaali- ja kuntoutusala sisältyvät sosiaali- ja terveysalan koulutukseen, josta voit lukea lisää alempaa.

Ylempinä korkeakoulututkintoina Linnamaan kampuksella on mm. liiketoiminnan kehittäminen, talotekniikka tai hyvinvointia edistävien digipalveluiden asiantuntija. Myös ammatillinen opettajakorkeakoulu sijaitsee tätä nykyä Linnanmaalla.

Kaiken kukkuraksi Linnanmaan kampukselta löytyy Game Lab, jossa sekä Oamkin että Oulun yliopiston opiskelijat perehtyvät pelisuunnittelun sekä -kehittämisen maailmaan.

KONTINKANKAAN KAMPUS

Kontinkankaan kampus sijaitsee Kontinkankaalla Kiviharjuntien ja Professorin tien välissä, lähellä Oulun yliopistollista sairaalaa. Kampukselta löytyy mm. opiskelijaravintola, kirjasto ja koulutusalajärjestö OSASTO ry:n toimisto.

Parhaiten kampukselle pääsee pyörällä. Voit myös tulla bussilla Kajaanintielle ja kävellä sieltä kampukselle. City-bussin linja B kulkee suoraan kampukselle.

Kontinkankaan kampuksella järjestetään ammattikorkeakoulututkintoon johtavaa sosiaali- ja terveysalan koulutusta lukuisissa eri tutkinto-ohjelmissa. Kampuksella aloittaa tänä syksynä yli 300 uutta opiskelijaa. Sosiaali- ja terveysala onkin Oamkin toiseksi suurin koulutusala tekniikan jälkeen. Sote-alalta valmistuu muun muassa sosionomeja, suuhygienistejä, optometristejä, sairaanhoitajia, toimintaterapeutteja, kätilöitä, fysioterapeutteja ja bioanalyytikkoja. Oamkissa voit myös opiskella sosiaali- ja terveysalan ylemmän korkeakoulututkinnon esimerkiksi kuntoutuksen asiantuntija- tai akuutti- ja ensihoidon kehittäminen ja johtaminen -ohjelmassa.

OULAISTEN KAMPUS

Noin 100 kilometrin päässä Oulusta sijaitsevalla Oulaisten kampuksella järjestetään sosiaali- ja terveysalan koulutusta monimuoto-opetuksena. Oulaisissa aloittaa tänä syksynä noin 35 sairaanhoitajaopiskelijaa. Oulaisten kampus sijaitsee Oulaskankaan sairaalan lähettyvillä ja sieltä löytyy mm. ravintola ja kirjasto.

Linnanmaan kampus

Oamkin opiskelijana voit käyttää Oamkille merkittyjä autopaikkoja. Sinun tulee hakea käyttöoikeus autopaikkaan. Oamkilla on sekä maksuttomia kylmiä autopaikkoja että maksullisia lämmityspaikkoja. Ohjeet autopaikan käyttöoikeuden hakemiseen Linnanmaan kampukselle opiskelijaintra Oivassa. Opiskelijaintraan kirjaudut students.oamk.fi -käyttäjätunnuksella.

Lukuvuoden alussa elo-syyskuussa voit kuitenkin pysäköidä Oamkin kylmille autopaikoille myös ilman käyttöoikeutta.

Huomioithan, että Oamkin opiskelijana et saa pysäköidä Oulun yliopiston autopaikoille.

Linnanmaan pysäköintikartan voit ladata tästä: linnanmaan_pysakointikartta_30122022

Kontinkankaan kampus

Pysäköintipaikat Kontinkankaan kampusalueella (Kiviharjuntie 4-8, Oulu) ovat maksullista ympäri vuoden. Kontinkankaan kampuksen pysäköintioikeuksien hallinta ja laskutus tapahtuvat Aimo Park Oy:n Taskuparkki -verkkokaupassa. 

Lisätietoa Kontinkankaan pysäköintipaikoista löydät täältä.

TUKENA OPISKELIJAN POLULLA

Koulutuspalveluiden Oamk-lähipalveluissa ohjataan ja neuvotaan opiskelijoita hakuvaiheesta valmistumiseen saakka, kaikissa opiskelijan polun vaiheissa. Ohjausta on saatavilla sekä Linnanmaan että Kontinkankaan kampuksilla niin livenä, verkossa kuin puhelimitsekin. Voit saada lähipalveluista apua ja vastauksia esimerkiksi opiskeluoikeuteen, erilaisiin opiskeluun liittyviin asiakirjoihin tai opiskelijavaihtoon liittyvissä kysymyksissä.

Opinto-ohjauksella tuetaan opiskelua ja opiskelijan ammatillista kasvua sekä urasuunnittelua. Opinto-ohjaus kuuluu kaikille ja se on aina opiskelijalähtöistä ja luottamuksellista. Opinto- ohjauksesta vastaavat kampus-opot, ryhmäkohtaisesta opinto-ohjauksesta  pääsääntöisesti opettajatuutorit. Mikäli opintojen sujuminen huolettaa, et pysy aikataulussa, sinulla on vaikeuksia oppia tai motivaatio on hukassa, ole yhteydessä kampus-opoosi. Kampus-opojen yleinen sähköpostiosoite on kampus-opot@oamk.fi . Alta löydät lisäksi kampus-opot listattuna aloittain.

LINNANMAAN KAMPUS

Heli Huttunen
konetekniikka, sähkö- ja automaatiotekniikka

Leila Karjalainen
International Business,
Information Technology,
tieto- ja viestintätekniikka,
tietojenkäsittely

Erja Korhonen
liiketalous,
luonnonvara-ala,
viestintä

Elina Penger
musiikkipedagogit ja tanssinopettajat

Susanna Saarinen
sosiaaliala ja kuntoutus

Pirjo Siipola
Degree Programme in Mechanical Engineering, Option of Sustainable Product Development,
energia- ja talotekniikka,
rakentamistekniikka

Katri Kosonen
Maahanmuuttajaopiskelijoiden ohjaus,
SIMHE (Supporting Immigrants in Higher Education in Finland)

KONTINKANKAAN KAMPUS

Susanna Saarinen
terveysala

Elina Penger
Degree Programme in Nursing

OULAISTEN KAMPUS

Mari Vihelä
terveysala

KAIKKI KAMPUKSET

Elina Penger
psyykkinen hyvinvointi, riippuvuus- ja kriisiohjaus

VALTTI-RYHMÄT

Jos tarvitset potkua opintoihin, apu löytyy Valtti-ryhmästä. Ryhmissä käsiteltäviä teemoja ovat muun muassa tavoitteiden asettaminen ja niissä pysyminen, motivaation rakentaminen sekä ajankäyttö. Ryhmistä saat tukea oppimisen haasteisiin, rästiin jääneiden opintojen kasaamiseen, opinnäytetyöhön sekä valmistumiseen. Valtista saat vertaistukea ja tsemppiä. Valtista voit kysyä myös yksilöohjausta.

Tutustu Valtti-ryhmiin.

OPINTOPSYKOLOGIT

Oamkin tutkinto-opiskelijoilla on käytössään opintopsykologi. Opintopsykologipalvelut ovat osa Oulun yliopiston koulutuspalveluita.

Opintopsykologit tarjoavat yksilöohjausta, jonka tavoitteena on tukea opiskelijan opiskelukykyä ja oppimista. Tapaamisilla jäsennetään opiskelijan tilannetta, kehitetään opiskelutaitoja, lisätään opiskelijan omaa toimijuutta, etsitään uusia ajattelu- ja toimintatapoja sekä parannetaan opiskeluedellytyksiä. Tyypillisiä tapaamisissa käsiteltäviä haasteita ovat esimerkiksi haasteet motivaatiossa, esiintymisjännitys sekä stressi opintojen etenemisestä tai työmäärästä.

Keskustelut ovat luottamuksellisia ja maksuttomia. Tapaamisia on 1–5 kertaa (45 minuuttia / kerta), ja ne voidaan pitää etä- tai lähitapaamisina. Ensimmäisellä kerralla sovitaan työskentelyn tavoitteista ja mahdollisista jatkotapaamisista. 

Tällä hetkellä opintopsykologipalvelut ovat hyvin suosittuja, ja ajanvaraus on kesän ajan suljettuna. Ajanvaraus avautuu jälleen 14.8.2023.

Katso video siitä, miten opintopsykologin yksilöohjaus toimii Oamkissa.

Vakavammissa mielenterveyden haasteissa on syytä ottaa suoraa yhteyttä opiskeluterveydenhuoltoon. Jos et kuitenkaan tiedä mihin mennä, voit aina laittaa viestiä opintopsykologille – yhdessä voitte sitten pohtia jatkosuunnitelmaa. Tärkeintä on, ettet jää pahan olon kanssa yksin!

Tarkemmat ja ajankohtaiset tiedot ajanvarauksesta löydät opinto-oppaasta.

Oulun korkeakoulujen yhteiset ICT-palvelut tarjoavat IT-tukipalvelut Oulun ammattikorkeakoulun opiskelijoille ja henkilöstölle. Oamkin opiskelijana saat käyttöösi Oamkin käyttäjätunnuksen, jolla pääset käyttämään useita verkkopalveluita:

 • Peppi: esim. opintojen suunnittelu ja ilmoittautumiset
 • MS 365 -pilvipalvelut: esim. sähköposti ja OneDrive-tallennustila sekä Office-sovellusten asennus omalle koneelle
 • Oamkin Moodle-verkko-opiskeluympäristö
 • Oamkin opiskelijaintra Oiva, josta näet mm. ajankohtaiset uutiset
 • Tulostusjärjestelmä Canon (Turvatulostus on käytettävissäsi kaikilla kampuksilla, ja voit tunnistautua tulostuslaitteella Oamkin käyttäjätunnuksellasi tai sirullisella opiskelijakortilla.)(ks. https://it.oamk.fi/5713)
 • Tuudo-mobiilipalvelu (löydät sen Google Playsta ja Appstoresta); Valitse listasta Oulun ammattikorkeakoulu (Oulu University of Applied Sciences). Pääset katsomaan osaa sisällöstä ilman käyttäjätunnustakin, mutta saatuasi Oamkin tunnuksen, kirjaudu sillä Tuudoon, niin näet siellä mm. oman lukujärjestyksesi sekä saamasi opintosuoritusmerkinnät.

Saat käyttäjätunnuksen heti opintojesi alussa, jolloin sinut myös perehdytetään tärkeimpien palveluiden käyttöön.

Ongelmatilanteissa etsi ensin ratkaisua ICT-palveluiden ohjesivustolta. Jos et löydä ohjeista ratkaisua, voit ottaa yhteyttä ICT-palveluihin sähköpostilla helpdesk@oamk.fi. Voit myös soittaa tukipuhelimeen (puh. 0294 483 124), joka päivystää lukuvuoden aikana arkisin klo 8–15.45. (Poikkeusaikatauluista tiedotetaan erikseen)

Lisäksi Oamkin Oulussa sijaitsevilla kampuksilla on kullakin oma palvelupiste, jossa voit käydä hakemassa apua henkilökohtaisesti. Palvelupisteiden aukioloajat ovat kampuskohtaiset. Jotta tiedät mitä tapahtuu, seuraa ICT-palveluita Twitterissä ja Facebookissa. Lisäksi ajankohtaisista IT-asioista tiedotetaan Oivassa.

OPINNOT

Oamkissa on sisällytetty kaikkiin tutkinto-ohjelmiin vähintään 20 opintopistettä englanninkielistä opetusta. Nämä opinnot voit suorittaa joko Oamkissa tai ulkomailla vaihto-opiskelijana.

KANSAINVÄLISTEN OPISKELIJOIDEN TUUTOROINTI

Oamkissa on kymmenen englanninkielistä tutkinto-ohjelmaa, joista neljä on AMK-tutkintoja ja kuusi YAMK-tutkintoja. Lisäksi Oamkiin saapuu vuosittain noin 300 vaihto-opiskelijaa. Heistä jokaiselle nimetään kansainvälinen tuutori eli tuttavallisemmin kv-tuutori. Kv-tuutori auttaa opiskelijaa pääsemään alkuun uudessa ympäristössä ja opastaa käytännön asioissa. Parhaimmassa tapauksessa kansainvälisestä opiskelijasta ja kv-tuutorista tulee elinikäiset ystävät.

Jos KV-tuutorointi kuulostaa kiinnostavalta, kannattaa ilman muuta hakea mukaan – Opiskelijakunta OSAKO hakee uusia kv-tuutoreita joka kevät.

OPISKELU JA HARJOITTELU ULKOMAILLA

Vaihto kuuluu usein opiskelijoiden parhaimpiin opiskelukokemuksiin. Opiskelu- tai harjoitteluvaihto mahdollistaa ammatti- ja kielitaitojen kehittämisen, kansainvälisen osaamisen hankkimisen sekä laajan verkostoitumisen. Opiskeluvaihdossa on usein mahdollista suorittaa sellaisia opintoja, joita Oamkissa (tai koko Suomessa!) ei välttämättä ole tarjolla.

Vaihtoon voit lähteä aikaisintaan sitten, kun ensimmäisen vuoden opintosi on suoritettu. Hakuajat opiskeluvaihtoon ovat marraskuu (Oamkin kaukokohteet) sekä helmikuu (Euroopan kohteet). Harjoitteluvaihtoon erillisiä hakuaikoja ei ole (poislukien partnerikorkeakoulujen järjestämät harjoittelut, joiden hakuaika on helmikuussa). Pidempien vaihtojen lisäksi tarjolla on lyhyempiä mahdollisuuksia ulkomailla opiskeluun sekä virtuaalisia kansainvälisiä opintoja. Fyysisesti tapahtuvaan liikkuvuuteen on tarjolla apurahaa. 

VAPAA-AIKA

Kansainvälistyäkseen ei aina tarvitse lähteä merta edemmäs opiskelemaan!

OSAKO järjestää noin kerran kuukaudessa kansainvälisille opiskelijoille suunnattuja tapahtumia, kuten erilaisia retkiä ja bileitä. Myös suomalaiset ovat tapahtumiin lämpimästi tervetulleita. Lisäksi OSAKO järjestää myös esimerkiksi ystäväperhetoimintaa, johon haetaan joka talvi uusia, innokkaita tekijöitä.

OSAKOn lisäksi esimerkiksi ESN Oulu järjestää toimintaa kansainvälisille opiskelijoille.

LAATU ON MEIDÄN KAIKKIEN YHTEINEN JUTTU

Oamkin toiminta on opiskelijakeskeistä, ja jokaisen opiskelijan oppimiskokemus on Oulun ammattikorkeakoulussa tärkeä. Opiskelijana voit olla kehittämistyössä mukana monella tapaa – ja samalla olla mukana pitämässä huolta opetuksen laadusta.

Oamkissa kerätään palautetta opintojaksopalautteen, vuosittaisen opiskelijakyselyn sekä valmistumisvaiheen ja uraseurantakyselyn avulla. Opintojaksopalautetta kerätään jokaiselta opintojaksolta Pepin kautta. Palautetta voit antaa palautejärjestelmän kautta meneillään olevasta opintojaksosta koska tahansa ja vaikuttaa näin meneillään oleviin opintoihisi.

Loppupalautteen lisäksi tarpeen mukaan kerätään välipalautteita. Opiskelijakyselyn avulla selvitetään opiskelijoiden näkemyksiä yhteisöllisyydestä ja yhdenvertaisuudesta, työelämälähtöisyydestä koulutuksessa, opintojen etenemisestä ja toteuttamisesta sekä opiskelutyytyväisyydestä. Valtakunnallisen valmistumisvaiheen kyselyn kautta pääset arvioimaan opintopolkuasi kokonaisuudessaan.

Opiskelijana pystyt vaikuttamaan Oamkin toimintaan myös tutkinto-ohjelmatiimeissä ja muissa työryhmissä. Tutkinto-ohjelmatiimeihin kuuluu opiskelijoiden, henkilökunnan ja ulkoisten sidosryhmien edustajia, ja kokoontumisissa käydään läpi oman tutkinto-ohjelman kannalta tärkeitä asioita, esimerkiksi opetussuunnitelmia ja opiskelijoilta saatua palautetta. Tiimeissä ja työryhmissä toimivat opiskelijat saavat arvokasta kokemusta, hyviä kontakteja ja opintopisteitä. Lähde sinäkin siis rohkeasti mukaan Oamkin toiminnan kehittämiseen!

Opiskelijana voit olla monella eri tapaa mukana kehittämässä toimintaa Oamkissa

YHDESSÄ TEEMME KESTÄVÄMPÄÄ HUOMISTA

Kestävä kehitys ja vastuullisuus ovat mukana Oamkin ja OSAKOn toiminnassa. Tavoitteena on lisätä ekologista, taloudellista, sosiaalista ja kulttuurista hyvinvointia. Tämä tarkoittaa, että jokainen oamkilainen tunnistaa vastuunsa ja osaa arvioida oman toimintansa vaikutuksia kestävyyden näkökulmasta. 

Oamkin tavoitteena on kasvattaa kädenjälkeä yhteiskunnan kehityksessä sekä niin ikään pienentää toiminnan jalanjälkeä. Kädenjälki tarkoittaa vaikuttavuutta, jolla koulutuksen sekä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan tuottama osaaminen muuttaa yhteiskuntaa ja työelämää kestävämmäksi. Kestävä kehitys ja vastuullisuus on osa-alue, jossa jokaisen opiskelijan on tarpeen saada osaamista oman alansa näkökulmasta. Se on integroitu Oamkissa osaksi opintoja, minkä lisäksi opintoja on voinut suorittaa syksystä 2022 saakka Climate Universityssä.

Jalanjälkeään Oamk vähentää siten, että hiilineutraalius toteutuisi vuoteen 2030 mennessä. Tästä näkökulmasta Oamk on tehnyt myös toimenpideohjelman kestävästä ja vastuullisesta kampusarjesta. Toimenpideohjelmassa keskitytään asioihin, joilla hiilijalanjälkeä voidaan pienentää 50 % vuoteen 2025 mennessä. Keskeisiksi osa-alueiksi hiilijalanjäljen pienentämisessä on tunnistettu kiinteistöt, matkustaminen, hankinnat ja ravintolapalvelut.

Täältä voit lukea tarkemmin vastuullisuudesta Oamkissa.

Oamkilaisten kirjastopalvelut tarjoaa Oulun yliopiston kirjasto, josta löydät kattavat ja ajantasaiset aineistot ja palvelut opintojesi tueksi. Oula-Finna hakupalvelun kautta voit hakea kirjaston aineistoa, uusia lainoja ja tehdä varauksia.

PALVELUT OPISKELUN TUEKSI:

 • asiakaspäätteitä tiedonhakuun ja opiskeluun
 • opiskelu- ja ryhmätyötiloja
 • tiedonhaun ohjausta

ELEKTRONISET AINEISTOT

Painetun aineiston lisäksi löydät kirjastosta laajan valikoiman elektronista aineistoa. Oamkin opiskelijat ja henkilöstö voivat käyttää aineistoja myös etäyhteydellä.

 • e-kirjoja, e-lehtiä ja e-nuotteja
 • tietokantoja
 • sanakirjoja

Oulun ammattikorkeakoulussa on käytössä tutkintosääntö sekä oma ohjeistuksensa opintosuoritusten arviointia varten.

Opiskelijalla on oikeus saada nähdä arviointinsa. Hylättyä arvosanaa on mahdollisuus korottaa kaksi kertaa, hyväksyttyä arvosanaa kerran. Mikäli arvosana on kahden uusintakerran jälkeen hylätty, opintojakson vastuuopettajan tai tutkintovastaavan tulee ohjata ja neuvoa opiskelijaa muista suoritustavoista tai lisäuusintakerroista. Opiskelija saa myös pyytää arvosanan oikaisua.

OPINTO-OIKEUS

Opiskelijan on ilmoitettava itsensä joka vuosi läsnäolevaksi tai poissaolevaksi opiskelijaksi. Opiskelijan on oltava läsnäoleva, mikäli hän haluaa suorittaa opintoja kyseisenä lukukautena. Ilmoittautumisesta muistutetaan ilmoittautumisaikana sähköpostilla ja opiskelija-intra Oivassa. Jos opiskelija ei ole ilmoittautunut läsnäolevaksi määräaikaan mennessä, peritään häneltä 50 € maksu määräajan jälkeen tehdystä opiskeluoikeushakemuksesta.

Opiskelijalla on oikeus ilmoittaa itsensä poissaolevaksi. Poissaolevana ei voi suorittaa opintoja, eikä tällöin ole oikeutettu opiskelija-alennuksiin ja Kelan ateriatukeen. Keväällä 2015 tai sen jälkeen opiskelijaksi hyväksytty voi ilmoittautua poissaolevaksi kahden lukukauden ajaksi. Ensimmäisen lukuvuoden poissaolo on mahdollista vain asevelvollisuuden, siviilipalveluksen, naisten vapaaehtoisen asepalveluksen, äitiys-, isyys- tai vanhempainvapaan, sairauden tai vamman vuoksi. Jos poissaolon syynä ensimmäisenä lukuvuonna on ollut sairaus tai vamma, poissaolo kuluttaa kahden lukukauden poissaolo-oikeutta. Poissaolo asevelvollisuuden, siviilipalveluksen, naisten vapaaehtoisen asepalvelun, äitiys-, isyys- tai vanhempainvapaan vuoksi on mahdollista missä tahansa vaiheessa opintoja, eikä se kuluta opiskeluoikeusaikaa.

Ammattikorkeakoulussa virallinen opinto-oikeus loppuu vuoden kuluttua tavoitteellisesta suorittamisajasta. Opinto-oikeuden loputtua voi opiskelija vielä hakea Oamkilta harkinnanvaraista lisäaikaa erillisellä hakemuksella. Lisää tietoa löydät Oamkin opiskelijaintra Oivasta (saat tunnukset Oivaan opintojen alussa).

OHJEITA JA TUKEA

Oamkin arviointiohje sisältää ohjeistuksen muun muassa arviointiasteikosta, arviointituloksista sekä arvosanan korottamisesta. Mahdolliset ongelmatilanteet, esimerkiksi opintojaksoista ja tenteistä, ratkeavat usein parhaiten keskustelemalla opintojakson opettajan ja/tai tutkintovastaavan kanssa. Jos ongelma ei selviä keskustelun kautta, voit ottaa yhteyttä opiskelijakunta OSAKOon.

Tutustu Oamkin opintosuoritusten arviointimenettelyyn ja tutkintosääntöön.

Opiskelijaelämää

Monista opiskelijatapahtumista on tullut oamkilaisten yhteisiä perinteitä. Insinööriopiskelijoiden Tynskän työntöön osallistuu vappuviikolla kaikkien alojen opiskelijoita.

Mikä ihmeen OSAKO?

OSAKO eli Oulun ammattikorkeakoulun opiskelijakunta on Oamkin opiskelijoiden oma yhteisö. OSAKOn tärkein tehtävä on ajaa Oamkin opiskelijoiden etuja. Lisäksi OSAKO tarjoaa jäsenilleen useita palveluja ja järjestää erilaisia tapahtumia ja tempauksia.

Suomessa lain mukaan jokaisella ammattikorkeakoululla on oltava oma opiskelijakuntansa. OSAKOlla on noin 4000 jäsentä ja se on yksi Suomen suurimpia opiskelijakuntia. Jokainen Oamkissa opiskeleva tutkinto-opiskelija voi liittyä OSAKOn jäseneksi. Näkyvin merkki jäsenyydestä on opiskelijakortti, joka oikeuttaa paikallisiin ja valtakunnallisiin opiskelija-alennuksiin.

OSAKOn päivittäisiä asioita hoitaa opiskelijoiden muodostama työhallitus, jonka valitsee vuosittain OSAKOn (myöskin opiskelijoista koostuva) edustajisto. Kuka tahansa OSAKOn jäsen voi pyrkiä joko edustajistoon tai hallitukseen.

Lisäksi OSAKOlla on kolme kokopäiväistä työntekijää: pääsihteeri, viestinnän ja kansainvälisten asioiden asiantuntija sekä tapahtuma- ja projektikoordinaattori. Näiden ohella myös OSAKOn kahvila Messissä työskentelee kaksi kahvilatyöntekijää. Löydät hallituksen, edustajiston ja työntekijöiden yhteystiedot täältä.

Fun fact: OSAKOn virallinen maskotti on vesinokkaeläin – älä siis ihmettele, mikäli bongaat sellaisen yhtenään vaikkapa OSAKOn somesta!

OSAKOn porukka tulee esittäytymään ryhmällesi opintojen alkuvaiheessa. Lisäksi OSAKO organisoi aivan lukuvuoden alussa järjestettävät pre-piknikit, joissa pääset tutustumaan kanssa-opiskelijoihisi ja tuutoreihisi ennen kuin varsinainen lukuvuosi alkaa. Pre-piknik on alkoholiton ja rento tapa ottaa varaslähtö lukuvuoteen!

Pre-piknikit järjestetään 18.8.2023 kello 17-21 ainejärjestöittäin seuraavissa paikoissa:

Hollihaan puisto: OSASTO

Kiikeli: OUTO

Linnasaari: Luva + Kultti

Tuiran ranta: OTE + Arkko + OIO

Ensimmäinen askel opiskelijamaailmaan on opiskelijakortin hankkiminen. Kortti ja siihen liimattava lukuvuositarra ovat merkki opiskelijakunnan jäsenyydestä. OSAKOn kautta saatava kortti on virallinen ja valtakunnallinen opiskelijakortti, joka oikeuttaa sinut lukuisiin etuihin ympäri Suomea.

Alennusta saat esimerkiksi yrityksistä ja kunnallisista liikunta- ja kulttuuripalveluista, kuten teattereista, museoista, uimahalleista ja kuntosaleilta. Myös valtakunnalliset toimijat, kuten VR ja Matkahuolto myöntävät alennusta OSAKOn opiskelijakortilla. Kortilla saat myös opiskelijahintaisen lounaan opiskelijaravintoloista ja alennusta koulutusalajärjestöiltä esimerkiksi haalareista. Alennusten kysyminen kannattaa aina!

Kun olet liittynyt opiskelijakunnan jäseneksi ja maksanut jäsenmaksun, voit ladata puhelimeesi Pivon digitaalisen opiskelijakortin – jo ennen fyysisen kortin saapumista. Pivon kautta pääset myös käsiksi huikeisiin Slice-etuihin ja -alennuksiin.

Jäsenetuja löydät listattuna OSAKOn nettisivuilta, sekä Pivon mobiiliopiskelijakortin edut-osiosta.

Jäseneksi liittymisen, kortin tilaamisen ja maksun voit hoitaa näppärästi netissä. Olet myös aina tervetullut hoitamaan korttiasioita OSAKOn toimistolle tai Sluuppi Shoppiin!

MITÄ ON TUUTOROINTI?

Kun aloitat opintosi Oamkissa, ryhmäsi tukena on yksi tai useampi tuutori. Tuutorit ovat OSAKOn kouluttamia opiskelijoita, jotka ovat ryhmän tukena erityisesti opintojen alkuvaiheessa. Tuutorit auttavat sinut alkuun kertomalla koulun käytänteistä sekä tutustuttamalla sinut tärkeisiin paikkoihin – ja tietysti toisiin opiskelijoihin. Tuutorit ovat apunasi ja tukenasi pitkin opiskeluvuottasi.

Kun ensimmäinen opiskeluvuotesi alkaa olla taputeltu, voit itsekin hakeutua tuutoriksi ja ansaita samalla opintopisteitä. Lisätietoja tuutoroinnista ja tuutoriksi hakeutumisesta löydät OSAKOn verkkosivuilta tuutorointi-osiosta.

Oulun ammattikorkeakoulussa toimii opiskelijajärjestöjä, jotka keskittyvät oman koulutusalansa opiskelijoiden asioiden ajamiseen ja yhteishengen luomiseen yhteistyössä opiskelijakunta OSAKOn kanssa. Jokaisella kampuksella on yksi tai useampi opiskelijajärjestö. Osa opiskelijajärjestöistä tarjoaa myös myymälä- ja kahvilapalveluja. Opiskelijahaalarit, joista ammattikorkeakoulun opiskelijat tunnistavat toisensa opiskelijatapahtumissa, voit hankkia oman alasi koulutusalajärjestöltä.

KULTTI RY

Linnanmaan kampus: viestinnän, tanssin ja musiikin koulutus

Kultti ry on kulttuurialan – musiikin, tanssin ja viestinnän – opiskelijoiden ikioma koulutusalajärjestö. Kultti valvoo etujasi ja mikä tärkeintä, järjestää aktiviteetteja sekä koulupäivien aikana että vapaa-ajalla.

Liittymällä OSAKOon voit samalla liittyä maksutta Kultti ry:n jäseneksi ja saada Kultin jäsenedut. Jäsenyydestä on paljon hyötyä: saat esimerkiksi kulttuurialan viininpunaiset haalarit halvemmalla!

Kultin toimistolta saat tapahtumaliput, haalarit sekä apua ja tukea askarruttaviin asioihin. Toimisto löytyy muiden koulutusalajärjestöjen toimistojen tapaan Linnanmaan kampuksen 5D-siiven toisesta kerroksesta. Jotta toimiston palvelut olisivat kulttilaisia lähempänä, järjestää hallitus toimiston ständinä ajoittain kulttuurialan yksikössä 7E-siiven toisessa kerroksessa. Seuraa ilmoittelua Kultin Instagramista .

Kultti järjestää monenlaista kivaa tapahtumaa lukuvuoden aikana. Perinteisiä, jokavuotisia tapahtumia ovat esimerkiksi syksyllä järjestettävä rastisuunnistus sekä kevään Latotanssit ja Grillikauden avajaiset yhdessä Luva ry:n kanssa. Kultin toimintaan kuuluvat oleellisena osana myös saunaillat.

Kultin toimintaa pyörittävät hallitus ja toimihenkilöt, joka valitaan syksyisin vuodeksi kerrallaan. Kaikki ovat tervetulleita mukaan Kultin toimintaan – hallituksen jäsenenä tai osallistumalla tapahtumiin! 

Oamkin kulttuurialan opiskelijat ry, Kultti
Linnanmaan kampus, siipi 5D, 2 krs.
kultinhallitus@gmail.com
facebook.com/kulttiry
Instagram: @kulttiry

Haalareiden väri: Viininpunainen

LUVA RY

Linnanmaan kampus: luonnonvara-alan koulutus

Luva ry on Oamkin luonnonvara-alan opiskelijoiden koulutusalajärjestö. Luva ry:n hallitus ja jäsenistö koostuu maaseutuelinkeinojen (agrologi) opiskelijoista. Jäseneksi voi liittyä veloituksetta samassa yhteydessä, kun liittyy opiskelijakunta OSAKOn jäseneksi.

Luva järjestää tapahtumia yhdessä OSAKOn ja muiden koulutusalajärjestöjen kanssa, mutta myös omia saunailtoja ja retkiä. Lisäksi Luva osallistuu muiden agrologiopiskelijoiden vuosittain järjestämiin Syyskisoihin sekä Nuijaturnaukseen. Syyskisoissa lajina on perinteisesti sähly ja Nuijaturnauksessa lentopallo. Pelaamisen lisäksi olennaisena osana on verkostoituminen, sillä kokoontuuhan kisoissa saman katon alle toistasataa saman alan opiskelijaa ympäri Suomen. Suurella kampuksella koulutusalajärjestön ääni pyritään saamaan kuuluviin myös päättävälle taholle asti. Luva ry huolehtii monista opiskelijan arkeen kuuluvista asioista ja toimii opiskelijoiden äänitorvena tutkinto-ohjelmien ja luonnonvara-alan koulutuksen kehittämisessä.

Oulun ammattikorkeakoulun luonnonvara-alan opiskelijat Luva ry
Linnanmaan kampus, siipi 5D, 2 krs.
luva.hallitus@gmail.com
facebook.com/luvary
Instagram: @luvaryvirallinen

Haalareiden väri: Metsänvihreä ja viljankeltainen

OSASTO RY

Kontinkankaan kampus: sosiaali- ja terveysalan koulutus

OSASTO ry on koulutusalajärjestö, joka ajaa Oamkissa sosiaali- ja terveysalan opiskelijoiden etua. OSASTO tekee yhteistyötä opiskelijakunta OSAKOn kanssa ja tarjoaa palveluitaan opiskelijakunnan jäsenille palvelupisteellään. Kun tilaat opiskelijakortin ja liityt opiskelijakunta OSAKOn jäseneksi, voit myös helposti liittyä OSASTOn jäseneksi kohdan “Liity samalla oman ainejärjestösi jäseneksi” alla klikkaamalla OSASTOn kohdalta. Liittyminen OSASTOon on ilmaista, eikä velvoita sinua mihinkään!

OSASTOn tavoitteena on huolehtia siitä, että opiskelusi on mukavaa sotella, ja se pyrkiikin kehittämään yhteisöllisyyttä järjestämällä sote-alan opiskelijoille erilaisia tapahtumia ja mukavia yllätyksiä opiskelupäivien piristykseksi! OSASTO on myös aktiivisesti yhteydessä Oamkin henkilökuntaan ja edustaa erilaisissa työryhmissä sote-alan opiskelijoita.

OSASTOn palvelupiste sijaitsee Kontinkankaan kampuksella, Louhi-rakennuksen pääaulassa. Toimiston aukioloajat selviävät parhaiten Instagramista, Facebookista tai toimiston ovesta. Toimistolta jaetaan OSAKOn opiskelijakortteja ja -tarroja ja myydään haalareita sekä haalarimerkkejä. 

OSASTO kaipaa toimintaansa vuosittain uusia tekijöitä ja ajatuksia – olet tervetullut mukaan milloin vain! Yhdistyksen hallitus valitaan vuoden lopussa, mutta toimintaan voi liittyä myös varajäsenenä tai toimihenkilönä. Kaikki toiminta on vapaaehtoista.

Oulun sosiaali- ja terveysalan opiskelijoiden koulutusalajärjestö ry, OSASTO ry
Kontinkankaan kampus
Kiviharjuntie 4, 90220 Oulu
hallitus@osastory.fi 
facebook.com/OSASTOry
Instagram: @osastory

Haalareiden väri: Valkoinen

OTE RY

Linnanmaan kampus: tekniikan alan koulutus

Oamkin tekniikan opiskelijat OTE ry on jäsenmäärältään suurin koulutusalajärjestö Oulun ammattikorkeakoulussa. Yhdistys ajaa tekniikan opiskelijoiden asioita ja etuja, niin kouluun kuin myös opiskelijakuntaan päin. Jäseneksi pääset maksutta etsimällä kide.app:in haun kautta ”OTE ry jäsenyys”.

Jäseneksi liittymällä saat muun muassa alennuksen haalareista. Yhteistoimistolta löytyy myynnistä haalarimerkkejä. Näiden lisäksi OTE palvelee tekniikan opiskelijoita järjestämällä useita tapahtumia vuoden aikana, joihin pääset jäsenenä alennettuun opiskelijahintaan tai täysin ilmaiseksi.

Yhteistoimistossa istuu päivisin usein porukkaa ja sieltä voikin tulla vapaasti kyselemään asioista tai muuten vain juttelemaan. Lisätietoja yhdistyksestä löytyy myös sen nettisivuilta tai vaikkapa Instagramista

Oamkin tekniikan opiskelijat, OTE ry

Linnanmaan kampus, siipi 5D, 2 krs.

OTE ry kide.app:issa
www.otery.net
facebook.com/OTEry.net
Instagram: @oteryvirallinen

Haalareiden väri: Keltainen

OUTO RY

Linnanmaan kampus: liiketalouden koulutus

Oulun Tradenomiopiskelijat Outo ry on Oulun Ammattikorkeakoulun tradenomiopiskelijoiden edunvalvontajärjestö, joka syntyi 2017 kun Oulun Tradenomiopiskelijayhdistys Ultra ry ja Oulun Tradenomiopiskelijat Otro ry yhdistyivät. Sen varsinaisiksi jäseniksi voivat liittyä kaikki Oulun ammattikorkeakoulussa tradenomi-, BBA-, tai tradenomi (YAMK) -tutkintoa opiskelevat henkilöt.

Outo ry tarjoaa jäsenilleen edunvalvontaa koulutukseen ja hyvinvointiin liittyvissä asioissa, tutor- ja uraohjauspalveluja, koordinoi opiskelijatiimejä sekä järjestää opiskelijabileitä. Outo ry haluaa tehdä liiketalouden opiskelusta mieluisampaa ja helpompaa ja se toimii myös linkkinä opiskelijoiden ja opettajien välillä, kerää ja välittää palautetta, parannusehdotuksia ja uusia ideoita. Outo ry on Tradenomiopiskelijoiden paikallisyhdistys. Se tähtää toiminnallaan opiskelijoiden työelämävalmiuksien parantamiseen ja opiskelijoiden viihtyisään opiskelijaelämään Oulun ammattikorkeakoulussa.

Outo ry:n toimisto on avoinna pääsääntöisesti arkipäivisin. Jos jokin mietityttää, sähköpostitse tai hihasta nykäisemällä Outo ry:n hallitukselta voi kysyä apua milloin vain.

Oulun Tradenomiopiskelijat ry, Outo
Linnanmaan kampus, siipi 5D, 2 krs.
www.outory.fi
facebook.com/OUTOry
Instagram: @outory

Haalareiden väri: Mintunvihreä

ARKKO RY

Linnanmaan kampus: rakennusarkkitehtien koulutus

Arkko ry, eli virallisimmin Oulun rakennusarkkitehtiopiskelijat ry on Oamkin rakennusarkkitehtien oma järjestö, ja sen toiminta on ollut aktiivista vuodesta 2015 lähtien.

Arkkolaiset järjestävät opiskelijoille erilaisia hauskoja ja hyödyllisiä tapahtumia aina saunailloista Euroopan excursioihin ja opetusta tukeviin luentoihin, sekä pyrkivät tukemaan opiskelijoiden suhteita työelämään ja muihin kanssaopiskelijoihin. Arkko tekee opettajien, eri opiskelijajärjestöjen ja yritysten kanssa yhteistyötä ja kuulee mielellään opiskelijoiden toiveita toiminnan suhteen.

Arkon hallituslaiset auttavat mielellään opiskelijoita erilaisissa tilanteissa ja heidät tavoittaa helpoiten sähköpostilla osoitteesta arkkory@gmail.com.

Arkkolaiset toivottavat kaikki uudet opiskelijat tervetulleiksi mukaan joukkoonsa!

Oulun rakennusarkkitehtiopiskelijat ry, Arkko ry
Linnanmaan kampus, siipi 5D, 2 krs.
facebook.com/oulunrakennusarkkitehtiopiskelijat
Instagram: @arkko_ry

Haalareiden väri: Keltainen

OULUN INSINÖÖRIOPISKELIJAT OIO RY

Insinööriopiskelijoiden ammattiliitto

Oulun insinööriopiskelijat OIO ry on Oulun alueella toimiva Insinööriopiskelijaliitto IOL:n paikallisyhdistys. OIO ry:n tehtävänä on jäsenistönsä ammatillisten, yhteiskunnallisten, sekä muiden mahdollisten asioiden ajaminen paikallisella tasolla.

OIO järjestää lukuvuoden aikana tapahtumia opiskelijoille. Luvassa on mm. biljarditurnaukset keväisin ja syksyisin, ja vappuna perinteinen Tynskän työntö!

Löydät OIOn Facebookista ja Instagramista @oio_ry!

Oulun insinööriopiskelijat, OIO ry
Linnanmaan kampus, siipi 5D, 2 krs.
facebook.com/oiory
Instagram: @oio_ry

Haalareiden väri: Keltainen tai harmaa

TANSSINOPETTAJAOPISKELIJAT RY

Tanssinopettajaopiskelijat ry on vuonna 2017 perustettu yhdistys, joka ajaa tanssinopettajaksi opiskelevien etuja ja vaikuttaa jäsentensä opiskelun olosuhteisiin sekä tulevaa työelämää koskeviin kysymyksiin.

Tanssinopettajaopiskelijat ry (TOO) vaikuttaa Oulun ammattikorkeakoulussa tanssin tutkinto- ohjelmatiimissä sekä osaltaan edistää yhteisöllisyyttä tanssinopettajaksi opiskelevien sekä opiskelijoiden ja henkilöstön välillä. Yhdistys on myös Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitto SOOL ry:n jäsenjärjestö.

Tanssinopettajaopiskelijat ry
tanssinopettajaopiskelijat@gmail.com
facebook.com/Tanssinopettajaopiskelijat
Instagram: @tanssiopeopiskelijat

Haalareiden väri: Viininpunainen

UniMove

UniMove tarjoaa liikuntapalveluja korkeakoulujen opiskelijoille Oulussa. UniMoven tavoitteena on aktiivinen ja hyvinvoiva korkeakouluyhteisö.

Kaipaatko opiskelun ja työn vastapainoksi kehoa huoltavaa lempeää liikettä vai kenties treeniä, joka saa sykkeen kohoamaan ja hien virtaamaan? Tykkäätkö palloilulajeista, mutta pelikavereita ei ole löytynyt? UniMoven liikuntatarjonnasta löydät monipuolisen valikoiman eri liikuntamuotoja, joita suosittelemme kokeilemaan rohkeasti. Olitpa vasta aloittelemassa liikuntaharrastusta tai jo kokenut kuntoilija, olet lämpimästi tervetullut mukaan UniMoven toimintaan!

UniMoven tarjonta.

Alumnilla tarkoitetaan korkeakoulusta valmistunutta henkilöä ja alumnitoiminnalla tarkoitetaan näille henkilöille järjestettävää toimintaa.

Oamkin alumnitoiminnan tarkoituksena on auttaa alumneja menestymään työelämässä. Alumnit ovat parhaita työelämän asiantuntijoita kehittämään Oamkin koulutusta ja tki-työtä. Alumnina voit toimia opiskelijan mentorina tai käydä vaikka jakamassa uratarinasi entisessä opinahjossasi. Voit myös tarjota opiskelijoille opinnäytetöitä tai harjoittelupaikkoja.

Oamk näkee, että alumnitoiminta on erittäin tärkeä osa korkeakoulutoimintaa. Siksi alumniverkoston kehittämistä hoitaa alumnikoordinaattori, joka järjestää esimerkiksi vuosittaisia, alumneille suunnattuja tapahtumia. 

Oamk myös valitsee syksyisin vuoden alumnin. Esimerkiksi vuoden 2020 alumniksi valittiin designliike Kuren perustajat Hannu Laukkanen, Emma Pakanen ja Jenni Santaniemi. Laukkanen, Pakanen ja Santaniemi perustivat Kuren Oulun keskustaan vuonna 2017 opiskellessaan liiketaloutta Oamkissa. Suomalaiseen designiin hurahtaneet kaverukset opiskelivat yrittäjyyttä Oamkin Terwa-akatemissa, joka oli tuolloin uusi suuntautumisvaihtoehto.

Oamkista on valmistunut noin 26 000 alumnia. Heistä 80 % on jäänyt työskentelemään Oulun alueelle. Oulun ammattikorkeakoulu on siis merkittävä alueellinen vaikuttaja.

Olet lämpimästi tervetullut mukaan alumnitoimintaan valmistumisesi jälkeen. Lisätietoa alumnitoiminnasta löydät täältä.

Kuva: Salla Merikukka.

SAMOK on ammattikorkeakouluopiskelijoiden itsenäisesti hallitsema, valtakunnallinen, sitoutumaton ja riippumaton edunvalvonta- ja palvelujärjestö. Liitto huolehtii ammattikorkeakouluopiskelijoiden näkemysten saattamisesta valtionhallinnon ja muiden yhteistyötahojen tietoon. Aivan kuten OSAKOllakin, liiton käytännön työtä on edistämässä hallitus ja henkilöstö. Ylintä päätäntävaltaa käyttää puolestaan liittokokous. SAMOKiin kuuluvilla opiskelijakunnilla on yhteensä noin 57 000 jäsentä ja kaiken kaikkiaan SAMOK edustaa noin 168 000 ammattikorkeakouluopiskelijaa.

SAMOK tukee 23:n jäsenjärjestönsä eli opiskelijakuntien toimintaa monin tavoin. SAMOKin palvelut ovat esimerkiksi koulutuksia sekä jäsenopiskelijakuntien konsultointia ja neuvontaa. SAMOK järjestää vuosittain kevät- ja syyskaudella kaikille opiskelijakuntatoimijoille sekä erikseen henkilöstö- ja johtosektorille suunnattuja koulutus- ja verkostoitumistapahtumia.

Kuva: Salla Merikukka.

SAMOK tekee edunvalvontatyötä erityisesti sosiaali- ja koulutuspoliittisissa sekä kansainvälisissä asioissa. SAMOK on mukana kehittämässä ammattikorkeakoulutusta ja vaikuttamassa yleisen opintososiaalisen järjestelmän kehittymiseen. Liitto vaikuttaa erityisesti kansalliseen korkeakoulupolitiikkaan, mutta osallistuu myös kansainväliseen koulutuspoliittiseen keskusteluun ja seuraa kansainvälisen kehityksen vaikutuksia ammattikorkeakouluopiskelijan asemaan.

SAMOK tekee yhteistyötä muiden opiskelija- ja nuorisojärjestöjen, puoluepoliittisten tahojen, työmarkkinajärjestöjen ja ministeriöiden kanssa. Valtionhallinnossa tärkein yhteistyötaho on opetus- ja kulttuuriministeriö, mutta yhteistyötä tehdään myös esimerkiksi sosiaali- ja terveysministeriön kanssa.

Koko Eurooppaa koskeviin opiskelijoiden asioihin SAMOK vaikuttaa eurooppalaisen kattojärjestönsä European Students’ Unionin (ESU) sekä pohjoismais-baltialaisen yhteistyöfoorumin Nordiskt ordförande möten (NOM) kautta.

Lisätietoja SAMOKin toiminnasta:
www.samok.fi
facebook.com/SAMOK.FIN
Instagram: @samok_fin
#amkopiskelijat

Ammattikorkeakoulun maailmaan astuessasi tulet kuulemaan paljon uusia sanoja. Ota korkeakouluopiskelun kieli heti haltuun tämän pienen sanakirjan avulla, niin muuttuu opettajien sekä tuutoreiden kieli ymmärrettävämmäksi!

A–O

Ahotointi = Aikaisemmin hankitun osaamisen tunnistamista eli mahdollisten aiemmin opiskeltujen asioiden hyväksilukeminen tutkintoon.

Alumni = Valmistunut opiskelija, korkeakoulun ”kasvatti”.

CV = Ansioluettelo.

Edari = Edustajisto on opiskelijakunnan korkein päättävä elin, jonka 25 jäsentä kokoontuvat noin 10 kertaa vuodessa linjaamaan OSAKOn toimintaa. Edustajisto valitaan syksyisin vaaleilla. Kaikki opiskelijakunnan jäsenet voivat asettua ehdolle ja äänestää vaaleissa. Saat äänestyslinkin koulun sähköpostiisi.

Fuksi = Ensimmäisen vuoden opiskelija. Nimitys on käytössä useilla koulutusaloilla. Tekniikan alalla tunnettu myös nimellä Tursas.

Haalarit = Opiskelijan juhlapuku. Haalareiden väristä voi päätellä opiskeltavan alan ja merkeistä esimerkiksi mieltymyksiä ja tapahtuma-aktiivisuutta. Oman alasi haalarit saat hankittua ainejärjestösi kautta.

Harjoittelu = Kaikkiin amk-tutkintoihin sisältyvä osuus, jossa harjoitellaan luennoilla opittuja taitoja. Voi suorittaa myös ulkomailla!

HOPS = Henkilökohtainen opintosuunnitelma eli suunnitelma siitä, miten ja missä ajassa tahdot opintosi suorittaa.

KAJ = Koulutusalajärjestö eli opiskelijayhdistys. Jokaisella alalla on oma järjestönsä, jotka ajavat oman alansa opiskelijoiden etuja ja järjestävät vapaa-ajan tapahtumia.

Kampus = Korkeakoulun toimipiste. Esim. Linnanmaan kampus tai Kontinkankaan kampus.

Kopo = Koulutuspolitiikka eli koulutukseen ja opintoihin vaikuttaminen. Suosittu lyhenne opiskelijajärjestöissä.

LEEVI = Oamkin kirjaston kokoelmatietokanta.

Lehtori = Opettaja ammattikorkeakoulussa.

Lukuvuositarra = Opiskelijakorttiin joka vuosi uusittava tarra, joka todistaa, että olet kyseisenä lukuvuotena opiskelijakunnan jäsen ja olet oikeutettu nauttimaan opiskelijaetuuksista.

Mentori = Opiskelijan ohjaaja niin työelämässä kuin harjoittelussakin.

Noppa, pojo = Opintopiste.

Oiva = Oamkin opiskelijaintra. Opiskelijoille suunnattu Oamkin sisäinen opiskelijoiden sivusto, josta löytyy kaikki tarvittava tieto opintoihin liittyen. Oamkin pääasiallinen viestintäkeino (sähköpostin lisäksi).

Opinnäytetyö = Jokaiseen tutkintoon sisältyvä opintojen lopuksi tehtävä näyte omasta osaamisesta.

Opiskelijakunta = Ammattikorkeakoululaissa säädetty opiskelijoiden etuja ajava järjestö. Oamkin opiskelijakunnan nimi on Oulun ammattikorkeakoulun opiskelijakunta (OSAKO).

OPM = Oma pyyhe/pullo (=juomat) mukaan. OPM x 2 tarkoittaa sitä, että mukaan kannattaa ottaa sekä pyyhe että pullo.

OSAKO = Oulun ammattikorkeakoulun opiskelijakunta.

P–Y

Portfolio = Oman oppimisen ja opiskelun reflektoinnin väline, eräänlainen salkku, johon kerätään opintosuoritukset ja muut tulevaisuuden kannalta tärkeät ja mainitsemisen arvoiset asiat. Voi myös olla osa opintojakson vaatimuksia oppimisportfolion muodossa.

SAMOK ry = Suomen opiskelijakuntien liitto, kaikkien ammattikorkeakouluopiskelijoiden valtakunnallinen edunvalvoja.

Sitsit = Korkeakouluopiskelijoille tyypillinen pöytäjuhla, jossa syödään, juodaan, lauletaan ja pidetään hauskaa.

Sopo = Sosiaalipolitiikka eli opiskelijahyvinvointiin vaikuttaminen. Suosittu lyhenne opiskelijajärjestöissä.

Sporttipassi = Sporttipassi on tarra opiskelijakortissa, joka avaa mahdollisuudet monipuolisiin ja opiskelijabudjetille sopiviin liikuntapalveluihin. Sporttipassi on yhteinen yliopiston ja ammattiopiston opiskelijoiden kanssa. Voit ostaa sporttipassin netistä ja noutaa tarran OSAKOlta tai koulutusalajärjestösi toimistolta.

TKI = Tutkimus-, kehitys- ja innovaatio. Korkeakouluissa usein opettajien käyttämä lyhenne. TKI:ta toteutetaan ammattikorkeakouluissa mm. opinnäytetöiden, hankkeiden ja harjoitteluiden muodossa.

Tutkintolautakunta = Opintosuorituksensa arviointiin tyytymätön opiskelija voi hakea tutkintolautakunnalta oikaisua arvosanaansa.

Tutkintovastaava = Oamkin työntekijä, joka vastaa tutkinto-ohjelmaan ja opetukseen liittyvistä asioista.

Tutkinto-ohjelmatiimi = Jokaisessa tutkinto-ohjelmassa oleva opiskelijoista ja opettajista koostuva tiimi, joka kokoontuu neljästi vuodessa pohtimaan koulutuksen kehittämistä. Lisätietoa löydät Oivasta!

Tuutori = Tuutorilla tarkoitetaan opiskelijan ohjaajaa, joka neuvoo opiskelijaa kaikissa opintoihin ja opiskeluun liittyvissä asioissa. Vertaistuutori eli opiskelijatuutori on toisen tai useamman vuoden opiskelija, joka auttaa opiskelijaa käytännön ongelmissa. Opettajatuutori on henkilökuntaan kuuluva opiskelijoiden yhteyshenkilö. Voit olla yhteydessä tuutoreihin melkein missä tahansa asiassa ja pyytää heiltä apua.

Vaihtoehtoiset ammattiopinnot = Oman tutkinto-ohjelman opetussuunnitelmassa olevat valinnaiset opinnot.

Vaihto = Vaihto-opiskelu ulkomailla. Osa tutkintoon liittyvistä opinnoista on mahdollista suorittaa Oamkin ulkomaisissa partnerikorkeakouluissa, joita on ympäri maailmaa.

Valtti = Valtti on lyhenne sanoista ”Valmis tutkinto työelämävalttina”. Oamkissa Valtti-toiminta on osa opintojen ohjausta. Sen muotoja ovat yksilö- ja ryhmäohjaus.

Vapaasti valittavat opinnot = Vapaasti valittavia opintoja voi valita yhteensä 15 opintopistettä. Opintoja voi suorittaa osittain myös muiden tutkinto-ohjelmien opintojaksotarjonnasta, yleisistä vapaasti valittavista opinnoista tai jopa muista korkeakouluista.

Vujut = Vuosijuhlat, järjestöjen ”syntymäpäiväjuhlat”.

YAMK = Ylempi amk-tutkinto, joka on mahdollista suorittaa alemman korkeakoulututkinnon ja kolmen vuoden työkokemuksen jälkeen. Vastaa maisterin tasoa.

YTHS = Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiö.

Asuminen ja toimeentulo

OULUSSA

PSOAS – Pohjois-Suomen opiskelija-asuntosäätiö
Mannenkatu 6 A
Puh. (08) 3173 110, asuntotoimisto@psoas.fi
www.psoas.fi
Avoinna ma–pe 9–16
Yli 5400 edullista asuntopaikkaa opiskelijoille Oulussa.

Otokylä
Otokuja 2, 90150 Oulu
Puh. (08) 332 672, toimisto@otokyla.fi
www.otokyla.fi
Avoinna ma–ti 9–17, ke–pe 9–16 / 1.6.–15.8. pe klo 9–14
Soluja, perheasuntoja ja yksiöitä noin 600 asukkaalle lähellä kampuksia, vuokraa asuntoja ensisijaisesti Oamkin opiskelijoille.

OsNa
Kansankatu 53, 3. krs.
Avoinna ma, ke ja pe 9–15 ja to 10–16
www.osna.fi
Oulunseudun Nuorisoasuntoyhdistyksen eli OsNan laadukkaita ja kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja nuorille.

Sivakka
Myllytullinkatu 4, 90130 Oulu
Puh. (08) 314 8190, asiakaspalvelu@oulunsivakka.fi
www.oulunsivakka.fi

Puhelinpalvelu ma-pe 9-12.
Asiointi toimistolla välttämättömissä asioissa ajanvarauksella.
Oulun suurin vuokranantaja, yli 8 000 monenkokoista asuntoa ympäri Oulua.

SATO
Puh. 020 334 443
Avoinna ma–to 8–17, pe 9–16
www.sato.fi
Erikokoisia asuntoja eri puolilla kaupunkia.

Kiinteistötahkola
Lumijoentie 1, 90400 Oulu
Puh. 0207 480 200, asiakaspalvelu.oulu@kiinteistötahkola.fi
Avoinna ma–pe 9.00–15.00
www.kiinteistotahkola.fi
Mukana asumisen arjessa, Kiinteistötahkola välittää vuokralle Oulussa tuhansia asuntoja vuodessa.

Muita hyödyllisiä linkkejä:

Kiinteistömaailma

www.vuokraoulu.fi

Newsec

www.newsec.fi

OVV Asuntopalvelut

www.ovv.com/oulu

Retta (entinen Realia)

www.asuntovuokraus.fi

Lumo ja VVO

www.lumo.fi
www.vuokraovi.fi
www.jokakoti.fi
www.etuovi.com

Lisätietoa vuokra- ja opiskelija-asunnoista Oulun kaupungin sivuilta:
www.ouka.fi – Asuminen ja ympäristö – Asuminen – Asunnot – Vuokra-asunnot

OULAISISSA

Oulaisten Amiraali Oy
Keskuskatu 7, 86300 Oulainen
Puh. 010 257 1701
Avoinna ma–pe 9.30-16.00
www.oulaistenamiraali.fi
Yli 400 Oulaisten kaupungin vuokra-asuntoa kerrostaloissa, rivitaloissa ja oppilasasuntoloissa.

1. Muista irtisanoa aiempi asuntosi ajoissa. Vuokrasopimuksen irtisanomisaika on yksi kuukausi ja lasketaan sen kalenterikuukauden viimeisestä päivästä, jonka aikana irtisanominen on suoritettu, jollei muuta ole sovittu. Toisin sanoen, jos haluat muuttaa 1.8., irtisano vanha vuokrasopimus viimeistään 30.6.

2. Jos saat opintotukea, ilmoita Kelalle muutosta. Palvelu vaatii tunnistautumisen verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

3. Tee muuttoilmoitus ja tilaa tarvittaessa postin muuttopostipalvelu. Posti kääntyy maksutta vain kuukauden ajan. Helpoin tapa ilmoittaa muutosta Postille ja maistraatille on tehdä se internetissä. Samalla ilmoituksella uudet osoitetietosi päivittyvät väestötietojärjestelmään, josta ne välitetään automaattisesti myös viranomaisille. Lisätietoa: Muuttoilmoitus.fi. Ilmoita uusi osoitteesi myös ystäville ja sukulaisille.

4. Muista tehdä myös osoitteenmuutosilmoitukset lehtitilauksille, pankeille, vakuutusyhtiöille, kauppaketjuille (kanta-asiakkuus), kirjastoon, järjestöille ja yhdistyksille kuten ammattiliittoon, sillä Postin kautta tehty ilmoitus osoitteenmuutoksesta ei näitä tahoja saavuta.

5. Tee sähkösopimus uuteen asuntoon ja irtisano vanha. Tilaa internet-yhteys, jos se ei sisälly vuokraan.

6. Pidä huoli, että muuttaessasi pois asunnosta tyhjennät myös varaston, hoidat loppusiivouksen ja palautat kaikki avaimet. Tällöin saat maksamasi vakuusrahat takaisin. Sisään muuttaessa tarkista huoneiston kunto ja ilmoita kirjallisesti vuokranantajalle kaikista vioista, jotka olet löytänyt. Voit myös varmuuden vuoksi ottaa kuvat vioista. Muista tarkistaa myös kellari- ja varastotilat.

7. Ilmoita muutostasi isännöitsijälle tai kiinteistönhoitajalle kolmen päivän sisällä muutosta.

8. Tarkista tai valitse terveysasemasi OmaOulu-palvelun kautta. Palvelu vaatii tunnistautumisen verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

9. Hanki kotivakuutus tai päivitä vanha vastaamaan uuden asuntosi tarpeita. Tarkista myös palovaroittimen toimivuus.

10. Tutustu talosi järjestyssääntöihin ja naapureihisi.

Opintotukea voidaan myöntää ammattikorkeakouluun hyväksytylle, päätoimisesti opiskelevalle ja taloudellisen tuen tarpeessa olevalle opiskelijalle. Opintotuki muodostuu opintorahasta ja opintolainan valtiontakauksesta. Opiskelijat kuuluvat myös yleisen asumistuen piiriin.

Opintotuen ja yleisen asumistuen myöntämisestä ja maksamisesta vastaa Kela eli kansaneläkelaitos. Kela ei lähetä erillistä muistutusta opintotuen ja yleisen asumistuen hakemisesta. Tukia haetaan sähköisesti Kelan asiointipalvelussa www.kela.fi/asiointi tai Kelan toimipisteestä saatavilla lomakkeilla (opintotuki: lomake OT 2, yleinen asumistuki: lomake AT 1). Huomaathan, että opintotukea ei voi hakea takautuvasti, vaan opintotuki myönnetään aikaisintaan hakemiskuukauden alusta lukien. Yleistä asumistukea voi hakea takautuvasti enintään yhden kuukauden verran.

Opintotuki myönnetään opintojen alussa yleensä koko norminmukaiselle opiskeluajalle. Lukuvuosittainen tukiaika on syyskuusta toukokuuhun. Norminmukaisen opiskeluajan ylittävälle ajalle sekä kesäajalle opintotuki on haettava erikseen. Opintolainan valtiontakaus myönnetään ilman erillistä hakemusta opintorahaa saavalle korkeakouluopiskelijalle. Lainantakauksesta ei voi kieltäytyä, mutta se ei vielä sido nostamaan lainaa, vaan voit itse päättää, nostatko lainaa ja miten paljon lainaa käytät.

OPINTOTUKEA SAAVAN OPISKELIJAN MUISTILISTA:

Seuraa, etteivät omat tulosi ylitä opintotuen vuositulorajaa. Voit korottaa vuositulorajaa perumalla tai palauttamalla opintotukea. Jo maksetun tuen palautus tulee tehdä seuraavan kalenterivuoden toukokuun loppuun mennessä. Jos et ole palauttanut tulorajat ylittävää tukea ajoissa, Kela perii liikaa maksetun tuen takaisin 7,5%:lla korotettuna, etkä saa takaisinperittyjä tukikuukausia uudelleen käytettäviksi. Voit selvittää omien tulojesi vaikutusta Kelan laskurilla www.kela.fi/laskurit.

Sinun on edistyttävä opinnoissasi riittävästi, jotta tuen maksamista voidaan jatkaa. Opintojen katsotaan edistyneen riittävästi, jos sinulla on opintosuorituksia lukuvuoden aikana (1.8.-31.7.) keskimäärin vähintään 5 opintopistettä tukikuukautta kohti. Lisäksi on huomioitava, että myös vähimmäisvaatimus täyttyy; joka lukuvuosi on suoritettava vähintään 20 opintopistettä, jos nostat yhdenkään opintotukikuukauden kyseisenä lukuvuonna. Opintojen edistyminen tarkistetaan syksyisin toteutettavassa edistymisen seurannassa.

Tarkista ja seuraa jäljellä olevien opintotukikuukausiesi määrä Kelan asiointipalvelusta. Kannattaa ennakoida opintotuen käyttöä ja laskea miten tukikuukautesi riittävät valmistumiseesi saakka, jos aiot nostaa tukea myös kesäaikana tai jos näyttää siltä, ettet valmistu norminmukaisessa opiskeluajassa. Jos olet aikaisemmin keskeyttänyt korkeakouluopinnot valmistumatta, huomioithan, että aikaisemmin käyttämäsi tukikuukaudet vähennetään nykyisen tutkintosi enimmäistukiajasta.

Ilmoita Kelalle kaikista opintotukeen tai yleiseen asumistukeen vaikuttavista olosuhdemuutoksista (muutat toiseen asuntoon, ruokakunnan koko muuttuu, vuokran suuruus muuttuu, jne.) Kelan asiointipalvelussa, opintotuen muutosilmoituslomakkeella (OT 15) tai yleisen asumistuen hakemuslomakkeella (AT 1).

Jos sairastut kesken opintojen (kesto vähintään 2kk tai ei tietoa kestosta), sinun kannattaa hakea sairauspäivärahaa sairausajalta. Varsinkaan korkeakouluopiskelijan ei kannata kuluttaa opintotukikuukausia silloin, kun opinnot eivät edisty. Opintotukea ei tarvitse lakkauttaa ennen sairauspäivärahan hakemista. Myös sairauspäivärahalla voi opiskella vähäisissä määrin.

LISÄTIETOJA

Kelan www-sivut: www.kela.fi/opiskelijat
Opiskelijoiden palvelunumero arkisin klo 8–17: 020 692 209
Opintotuki Facebookissa: www.facebook.com/opintotuki
Kysy opintotuesta verkossa: www.kela.fi/kysy-kelasta
Opiskelijaintra Oiva: Tietoa opiskelusta – Palvelut opiskelijoille – Opintotuki

Opintotuki ja yleinen asumistuki ovat aina ensisijaisia toimeentulon tukemisen muotoja opiskelun aikana. Jos et ole varma kuulutko opintotuen piiriin tai paljonko opintotukikuukausia sinulla on jäljellä, tarkista aina ensin mahdollisuus opintotukeen. Joissakin tapauksissa tulee kyseeseen jokin muu toimeentulon muoto, kuten palkkatulot, toimeentulotuki tai tietyin, tarkoin ehdoin täyttyvä työttömyysetuus korkeintaan kahden vuoden ajaksi opintokokonaisuutta kohden.

Toimeentulotuki toimii viimesijaisena taloudellisen tuen muotona, jonka tarkoituksena on turvata henkilön ja perheen toimeentulo ja edistää itsenäistä selviytymistä. Toimeentulotuen avulla turvataan henkilön ja perheen ihmisarvoisen elämän kannalta välttämätön toimeentulo. Jokaisella on oikeus saada toimeentulotukea, jos hän on tuen tarpeessa, eikä voi saada toimeentuloa ansiotyöllään, yritystoiminnallaan, toimeentuloa turvaavien muiden etuuksien avulla, muista tuloistaan tai varoistaan, häneen nähden elatusvelvollisen henkilön huolenpidolla tai muulla tavalla.

Oulu

© Oulun kaupunki

Tervetuloa Ouluun, inhimilliseen ja älykkääseen pohjoisen kaupunkiin!

Miksi valitsin juuri nuo sanat? Siksi, että kysyimme kaupungin brändiuudistuksen yhteydessä pari vuotta sitten kaupunkilaisilta, mitkä sanat tulevat ensimmäisenä mieleen Oulusta. Ja nämä sanat nousivat esille useimmin: pohjoinen, inhimillinen ja älykäs.

Älykkyys liittyy tietenkin Oulun ansiokkaaseen perinteeseen teknologiakaupunkina. Olemme tunnettuja osaamisestamme ja kansainvälisistä yrityksistämme. Monesta teistä uudesta opiskelijasta tulee niitä huippuosaajia, jotka kirjoittavat tätä tarinaa vuosikymmenet tästä eteenpäinkin.

Inhimillisyys liittyy puhtaaseen oululaiseen luontoon ja elämänlaatuun, oululaiseen aikakäsitykseen (joka on väljempi ja rennompi kuin etelän isoissa kaupungeissa) sekä titteliimme Euroopan kulttuuripääkaupunkina vuonna 2026. Oulussa tulee tapahtumaan juhlavuotemme teeman mukaisesti laaja kulttuuri-ilmastonmuutos ja, kuten sanomme, kaupunkimme tulee saamaan vahvemman sielun hieman kovan teknologiakaupunkiolemuksen rinnalle. Oamk kasvattaa vahvoja kulttuuriosaajia ja teillä tulee olemaan suuri rooli kaupunkimme kasvussa tulevina vuosina.

Pohjoisuus erottaa meidät muista. Jokainen kaupunki voi väittää olevansa älykäs ja inhimillinen, mutta me olemme pohjoinen. Arktisuuden jätämme rakkaalle naapurillemme Rovaniemelle, mutta pohjoisuus on meidän juttumme. Ja pohjoinen tulee olemaan tulevaisuudessa erittäin mielenkiintoinen – meillä on kykyjä ja halua luoda uusia ratkaisuja, kasvua, turvallisuutta ja merkittäviä kansainvälisiä yhteyksiä, joista on hyötyä koko Suomelle ja Euroopalle.

Te uudet Oamkin opiskelijat siis olette saman tien tukevasti pohjoisen tulevaisuuden rakentajien laajassa, osaavassa ja luovassa joukossa. Mutta ihan heti teidän ei tarvitse liian raskasta vastuuta kantaa. Toivon, että otatte kaiken irti opiskeluajastanne Oulussa – tapaatte uusia ihmisiä, löydätte Oulun upeat liikuntapaikat, tapahtumat ja keikkapaikat. Imette tietoa paitsi koulussa, myös kaduilla. Annatte Oulun vaikuttaa teihin ja vaikutatte siten itse Ouluun. Tietäen, että olette tärkeitä Oululle nyt ja jatkossa.

Tervetuloa Ouluun, älykkääseen ja inhimilliseen pohjoisen kaupunkiin.

Seppo Määttä
Oulun kaupunginjohtaja

© Oulun kaupunki

Oulussa liikkuu parhaiten jalan, pyörällä, joukkoliikenteellä tai autolla. Opiskelijoiden suosituin liikkumismuoto Oulussa on pyöräily, sillä laaja ja hyväkuntoinen tieverkko lyhyillä etäisyyksillä on ehdottomasti halvin tapa liikkua.

Ouluun on helppo saapua niin etelästä kuin pohjoisesta. Suomen viidenneksi suurimpana kaupunkina Ouluun kulkee helposti lentäen, junalla, linja-autolla tai autolla.

OULUN JOUKKOLIIKENNE JA WALTTI-KORTTI

Oulun joukkoliikenteen sivuilta voit helposti selvittää reitit ja aikataulut linja-autoille sekä katsoa lippujen hinnat. Oulunliikenne.fi -sivuilta selvität nopeasti linja-autoreitin kahden kohteen välillä. Oulussa toimivat hyvin myös joukkoliikenteen mobiilisovellukset kuten esim. Nysse, josta näet reaaliaikaisesti linja-autojen sijainnin. Oulussa 17–24-vuotiaat matkustavat nuorisolipun hinnalla.

Lisätietoja joukkoliikenteestä löydät täältä, reittiopas puolestaan löytyy täältä.

Oulun kaupungin ydinalueella liikennöi Oubus Oy:n Citybussi, joilla on kolme linjaa A Värttö–Toripakka, B Medipolis–Toripakka ja C Limingantulli–Toripakka. Oubus Oy liikennöi Oulun joukkoliikenteessä citybussien lisäksi linjoja 7, 10, 50, 51, 63 ja 64.

Waltti-kortilla matkustat aina kertahintoja edullisemmin. Waltti-kortin hinta on 3,30 €, mutta korttimaksua ei peritä, mikäli hankit ensimmäisen Waltti-kortin ja lipputuotteen netistä.
Kertalippuja voit ostaa käteisellä kuljettajalta tai mobiililippuina. Vuorokausilippuja (24 h) on mahdollista ostaa vain mobiililippuina.

OULUN RAUTATIEASEMA

Oulun rautatieasema sijaitsee keskustan itälaidalla osoitteessa Rautatienkatu 11 A, 90100 Oulu. Junalippuja voit ostaa netista VR:n www-sivuilta, VR-sovelluksesta tai asemalla olevista lippuautomaateista.

OULUN LENTOASEMA

Oulun lentoasema sijaitsee Oulunsalossa. Kätevimmin lentoasemalle pääsee linja-autoilla numero 8 ja 9. Matka keskustasta kestää noin puoli tuntia.

KAUKOLIIKENTEEN BUSSIT

Oulussa liikennöivät Matkahuollon linja-autot sekä Onnibussit. Nettisivuilta löydät ajankohtaiset tiedot linja-autojen reiteistä ja hinnoista.
matkahuolto.fi
onnibus.com

YTHS eli Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö tuottaa opiskeluterveydenhuollon palveluita yliopisto- ja AMK-opiskelijoille valtakunnallisesti.

Opiskelet sitten ylempää tai alempaa AMK-tutkintoa, olet oikeutettu käyttämään YTHS:n palveluita, kunhan olet ilmoittautunut läsnäolevaksi lukukaudelle ja maksanut terveydenhoitomaksun. Avoimen ammattikorkeakoulun opiskelijat tai vaihto-opiskelijat eivät puolestaan ole oikeutettuja YTHS:n palveluihin.

YTHS:llä on omia palvelupisteitä useilla paikkakunnilla, jonka lisäksi pienemmillä paikkakunnilla palveluita toteutetaan yhteistyökumppanien avulla. Voit hyödyntää mitä tahansa YTHS:n omaa palvelupistettä, mutta yhteistyökumppanien palvelut ovat käytössä ainoastaan kyseisen paikkakunnan opiskelijoille.

YTHS tarjoaa korkeakouluopiskelijoille yleisterveyden, suunterveyden ja mielenterveyden palveluja sekä huolehtii valtakunnallisesti opiskeluyhteisöjen hyvinvointiin liittyvistä asioista.

Opiskelijana sinun ei tarvitse itse tietää tarkasti mihin hakeutua, sillä YTHS huolehtii hoidontarpeen arvioinnista. Käytännössä siis opiskeluterveydenhuoltoon liittyvissä asioissa ollaan aina ensin yhteydessä YTHS:n Self-verkkopalvelun chatin tai valtakunnallisten palvelunumeroiden kautta. Sieltä opiskelija ohjataan eteenpäin oikeaan paikkaan.

Laajemmat ja tarkemmat tiedot opiskeluterveydenhuollosta on koottu Opiskeluterveydenhuollon oppaaseen 2021.

Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu

YTHS:n palveluihin oikeutetut opiskelijat maksavat terveydenhoitomaksun Kelalle. Maksusta ei lähetetä laskua, vaan opiskelijan pitää maksaa maksu oma-aloitteisesti. Terveydenhoitomaksun voi maksaa Kelan asiointipalvelussa.

YTHS Oulussa

Oulun palvelupiste sijaitsee Linnanmaan kampuksen vieressä osoitteessa Yliopistokatu 1 A, ja se on avoinna maanantaista torstaihin klo 8–15 sekä perjantaisin 8–14.

Ajanvaraus tehdään Self-verkkopalvelun chatissa tai valtakunnallisten palvelunumeroiden kautta. Tarkista ajantasaiset palveluajat ja asiointiohjeet osoitteesta: www.yths.fi/asiointi/ajanvaraus/

Valtakunnalliset palvelunumerot:

Yleis- ja mielenterveyden palvelut p. 046 710 1073
Suunterveyden palvelut p. 046 710 1085

Oulun seurakunnan oppilaitostyöntekijät ovat läsnä oppilaitosten arjessa ja tarjoavat esimerkiksi matalan kynnyksen keskusteluapua erilaisissa elämäntilanteissa. Sinun ei tarvitse kuulua kirkkoon hyödyntääksesi oppilaitostyöntekijöiden apua.

”Meidän kanssamme voit pohtia esimerkiksi ihmissuhteita ja elämän tarkoitusta. Keskustelut käydään aina sinun lähtökohdistasi ja vakaumuksestasi tai uskonnostasi riippumatta. Meitä sitoo kaikissa keskusteluissa vaitiolovelvollisuus”, kuvaillaan kirkon sivuilla.

Oppilaitostyöntekijöitä toimii molemmilla Oamkin kampuksilla. Oheisesta kuvasta löydät Oulun työntekijät ja heidän yhteystietonsa.

Oulu tarjoaa asukkailleen erinomaiset mahdollisuudet harrastaa melkein mitä vain ja kaupungin kulttuuritarjonnasta löytyy mahdollisuuksia vaativampaankin makuun. Tässä oppaassa on esitelty vain murto-osa mahdollisuuksista. Kaupungin ajankohtaisia tapahtumia voi seurata mm. kaupungin nettisivuilta sekä esimerkiksi Facebookin tapahtumat-sivulta. Tiesithän muuten, että Oulu valittiin vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupungiksi? 

© Oulun kaupunki

KULTTUURINNÄLKÄISILLE

Oulussa on kolme elokuvateatteria; keskustassa Finnkinon Plaza ja Nuoriso- ja kulttuurikeskus Valveen elokuvateatteri Studio. Tuirassa sijaitsee legendaarinen elokuvateatteri Star. Ohjelmistot ovat viikoittain esillä esimerkiksi teattereiden verkkosivuilla.

Finnkino Plaza
Torikatu 32
www.finnkino.fi

Elokuvateatteri Star
Kalliotie 6
www.elokuvateatteristar.fi

Oulun elokuvakeskus Studio
Hallituskatu 7
www.oulunelokuvakeskus.fi

Teatterielämyksiä tarjoavat muutamat teatterit, joista suurin on Oulun kaupunginteatteri. Kaupunginteatteriin pääsee opiskelijakortilla normaalihintoja halvemmalla. Myös Oulun ylioppilasteatterin ja Oulun Työväen Näyttämön esityksistä saat alennusta opiskelijakortilla. Oulussa toimii aktiivisesti myös harrastajateattereita, jotka tarjoavat kaikille kiinnostuneille mahdollisuuden päästä mukaan teatteritoimintaan.

Oulun teatteri
Kaarlenväylä 2
teatteri.ouka.fi

Oulun Ylioppilasteatteri
Hallituskatu 5
www.oulunylioppilasteatteri.fi

Oulun Työväen Näyttämö
Upseerinkatu 4
www.otn.fi

Kulttuuritalo Valveella on elokuvien lisäksi tarjolla muun muassa teatteria, tanssiesityksiä, sanataidetta, festivaaleja ja erilaisia näyttelyitä. Valveella järjestetään myös erilaisia kursseja taiteen eri aloilta. Valveen tarjonta löytyy kätevimmin osoitteesta www.kulttuurivalve.fi.

Klassisen musiikin ystäville on tarjolla Oulun kaupunginorkesterin – Oulun Sinfonian ohjelmisto. Lippuihin on saatavilla opiskelija-alennus opiskelijakortilla. Oulun Sinfonia esiintyy Madetojan salilla. Lisätietoja osoitteesta www.oulusinfonia.fi.

Tietoja Oamkin ajankohtaisista tapahtumista löydät osoitteesta www.oamk.fi/fi/oamk/oamkissa-tapahtuu.

Oulun alueelta löytyy useita museoita ja tiedekeskus Tietomaa. Keskustan tuntumassa sijaitsevat Oulun taidemuseo ja Pohjois-Pohjanmaan museo, Yli-Iissä kivikauteen erikoistunut Kierikkikeskus ja Turkansaaressa taas ulkomuseo, jossa pääsee tutustumaan Oulun seudun vanhoihin elinkeinoihin. Lisätietoa: www.ouka.fi/oulu/luuppi.

LUONNON JA ELÄINTEN YSTÄVILLE

Oulun kaupunki
www.ouka.fi/oulu/ymparisto-ja-luonto

Oulun Luonnonsuojeluyhdistys ry
www.sll.fi/olsy

Eläinsuojeluliitto Animalia ry
www.animalia.fi/tule-mukaan/vapaaehtoistyo-ja-alueosastot/

Oulun Seudun Eläinsuojeluyhdistys ry
www.sey.fi/oulu

Oulun Koirakerho
www.oulunkoirakerho.net

Oulun ravirata, Äimärautio
www.oulunravit.fi

KANSALAISJÄRJESTÖISTÄ KIINNOSTUNEILLE

Oulun SETA ry
www.oulunseta.fi

UNICEF Oulun paikallisryhmä
https://www.unicef.fi/vapaaehtoiset/tule-unicef-vapaaehtoiseksi/vapaaehtoisryhmat-ympari-suomea/oulu/

POLIITTISIA OPISKELIJAYHDISTYKSIÄ

Oulun ja Kainuun Perussuomalaiset Nuoret
https://ps-nuoriso.fi/piirit/oulu-kainuu

Oulun Keskustaopiskelijat ja Pohjois-Pohjanmaan Keskustanuoret
www.keskustaopiskelijat.fi/oulun-keskustaopiskelijat-oko
keskustanuoret.fi/pohjois-pohjanmaan_keskustanuoret

Oulun kokoomusopiskelijat ry ja Oulun läänin Kokoomusnuoret
https://www.kokoomusopiskelijat.fi/toiminta/jasenyhdistykset/
www.kokoomusnuoret.fi/piirit/oulu

Oulun Opiskelijoiden Sosiaalidemokraattinen Yhdistys OOSY ry ja Pohjois-Suomen Demarinuoret
sonk.fi/osastot
demarinuoret.fi/tule-mukaan/alue-ja-paikallistoiminta/pohjois-suomen-demarinuoret

Oulun seudun kristillisdemokraattiset nuoret
www.facebook.com/OulunKdNuoret

Oulun vihreät nuoret
www.oulunvaalipiirinvihreat.fi/paikallisyhdistykset/oulun-vihreat-nuoret-ovn

Pohjois-Pohjanmaan Vasemmistonuoret
vasemmistonuoret.fi/pohjois-pohjanmaa

MAHDOLLISUUKSIA SIVISTÄÄ ITSEÄÄN

Jos opiskelu ei tarjoa tarpeeksi haasteita, voi iltaisin käydä sivistymässä Vuolle- tai Oulu-opiston kieli-, itsetuntemus-, taito- tai taidekursseilla. Lukemista löytyy kaupunginkirjastosta, joka kuuluu OUTI-kirjastoihin ja jonka sivupisteitä on eri puolilla Oulua.

Oulu-opisto
www.ouka.fi/oulu/oulu-opisto

Vuolle
vuolleoulu.fi

Oulun kaupungin kirjasto (OUTI-kirjastot)
www.ouka.fi/oulu/kirjasto
outi.finna.fi

LIIKUNTAMAHDOLLISUUKSIA

Ulko- ja luontoihmisille sekä liikunnan harrastajille on Oulussa tarjolla lukuisia vaihtoehtoja aina patikoinnista golfiin ja leijalautailuun. Oulun kaupungin sisä- ja ulkoliikuntapaikat löydät Oulun kaupungin nettisivuilta www.ouka.fi/liikunta-ja-ulkoilu. Olitpa matkalla minne tahansa, laaja pyörätieverkosto mahdollistaa nopean liikkumisen.

Oulun uimahalli
Allasosasto, kuntosali, liikuntasali, judo- ja nyrkkeilysalit sekä liikuntaneuvonta.
Pikkukankaantie 3
www.ouka.fi/oulu/liikunta-ja-ulkoilu/oulun-uimahalli

Raatin uimahalli
Allasosasto, kuntosali, liikuntasali (koripallo, lentopallo, salibandy ja sulkapallo).
Raatintie 2
www.ouka.fi/oulu/liikunta-ja-ulkoilu/raatin-uimahalli

Ouluhalli
Sisäjalkapallo, koripallo, pesäpallo, sulkapallo, sähly, yleisurheilu, painonnosto, kuntosali, voimistelu, telinevoimistelu, amerikkalainen jalkapallo
Ouluhallintie 20
www.ouka.fi/oulu/liikunta-ja-ulkoilu/ouluhalli

Urheilutalo
Kuntosalit, tanssi- ja aerobicharjoittelu, boccia, futsal, lentopallo, koripallo, salibandy
Rantakatu 15
www.ouka.fi/oulu/liikunta-ja-ulkoilu/urheilutalo

Muita Oulun liikuntahalleja ja -saleja
www.ouka.fi/oulu/liikunta-ja-ulkoilu/liikuntahallit-ja-salit

Keilaus
www.pelixir.fi/oulu
www.oulunkeilahalli.fi

Frisbeegolf
frisbeegolfradat.fi/radat/Oulu

ILTAMENOJA

Oulussa ravintolan terassia kutsutaan usein patioksi. Erinäisiä pubeja ja kuppiloita riittää varmasti monenlaiseen makuun, mutta tässä listattuna muutama klassikko.

1bar
Trendikäs paikka cocktailien ystävälle.
www.1bar.fi

45 Special
Legendaarinen rock-klubi. Tuttavallisemmin nelivitonen tai nelifemma.
www.45special.com

Café Kuluma
Suosittu pystybaari, jonka legendaarisin drinkki lienee tulenkatkuinen Rammstein.
www.kuluma.fi

Cocktail Company
Cocktailbaari
Hallituskatu 9, 90100 Oulu
cocktailcompany.fi

Heidi’s Bier Bar
Alppihenkinen baari.
Kirkkokatu 16, 90100 Oulu
heidisbierbar.fi

Ilona
Yökerho viidellä erilaisella osastolla.
ilonaoulu.fi

Kaarlenholvi
Alakerrassa Jumpru-pub, Yläkerrassa yökerho Kaarle. Opiskelijabileiden kantapaikka.
www.jumpru.fi

Letkunpuiston Helmi
Pub & Club
Uusikatu 23, 90100 Oulu
tulikuuma.fi

Mango Discobar
Yhdistää baarin ja discon parhaat ominaisuudet.
mangodiscobar.fi

Snooker Time
Oulun klassikko snooker-baari.
snookertime.net

St. Michael
Oulun autenttisin irkkupubi.
www.stmichael.fi

Teerenpeli
Suomen pohjoisin Teerenpeli
Kauppurienkatu 8, 90100 Oulu
teerenpeli.com

Yöhuikka
Yökerho, jossa järjestetään mm. Oulun Setan bileitä.
www.yohuikka.fi

Oulainen

Kuva © Oulaisten kaupunki

Woimainen Oulainen toivottaa tervetulleeksi!

Lämpimät onnittelut sinulle uusi opiskelija! Olet lunastanut aarteen, kun olet vastaanottanut opiskelupaikan Oulun ammattikorkeakoulusta. Menestystä ja iloa opintoihisi!

Usein puhutaan, että elämä on elinikäistä oppimista. Tällä tarkoitetaan, että ihminen oppii uutta koko elämänsä ajan niin opinnoissa, työuransa aikana kuin vapaa-ajallakin. Henkilökohtaisesta kokemuksestani voin sanoa, että opiskelu ja oppiminen ovat hyvinvoinnin ja ilon lähteitä. Aloitin aikuisiällä työn ohessa uudet opinnot Lapin yliopistossa. Opiskeluimu vei minut mukanaan ja suoritin hallintotieteiden kandi- ja maisteriopinnot kahdessa vuodessa. Opintoja siivittivät sinnikkyys ja ilo, joista halusin pitää kiinni. Tällä hetkellä opiskelen Itä-Suomen yliopistossa toista maisteritutkintoa – työn ohessa ja omaksi ilokseni. Samaa tunnetta toivon jokaiselle uuden opintopolun aloittavalle. Elämä on tosiaankin elinikäistä oppimista!

Oulaisten kaupunginjohtajana olen äärettömän ylpeä, että Oulaisissa on Oulun ammattikorkeakoulu. Oulaisten kaupungin visio vuoteen 2032 on ”Woimainen Oulainen – kasvua, osaamista ja yrittäjyyttä viihtyisässä elinympäristössä”. Tämä osoittaa, että Oulaisissa halutaan panostaa koulutukseen ja palveluihin, jotka luovat perustan voimalle, kasvulle ja osaamiselle. Oulaisten kaupunki panostaa kaiken ikäisten kuntalaisten hyvinvointiin. Opiskelun vastapainoksi vapaa-ajalla on tarjolla kulttuuria, liikuntaa, monipuolisia harrastusmahdollisuuksia, luonnon rauhaa ja käyntikohteita. Oulaisiin on erinomaiset liikenneyhteydet ja meiltä löytyy edullisia asumisvaihtoehtoja. Lisäksi meiltä löytyy monipuolisesti erikokoisia yrityksiä ja työpaikkoja yli oman työvoimatarjonnan. Tästä syystä työpaikkaomavaraisuutemme on 112 %. Toivomme, että mahdollisimman moni opiskelija voisi myös jäädä Oulaisiin valmistumisen jälkeen. Oulaisista löytyy hyvin töitä!

Uuden kaupunkistrategiamme teimme yhdessä, isolla porukalla. Ideoimassa olivat niin lapset kuin aikuiset, koululaiset ja ikäihmiset. Strategian kanteen nostimme oulaistelaisen koululaisen kommentin, joka kuvaa osuvasti kaupunkiamme: ”Se, että se on niin pikkuinen ja monipuolinen, mukava kaupunki”. Meitä oulaistelaisia on tänä päivänä noin 7000. Toiveeni onkin, että voisimme entisestään vahvistua opiskelukaupunkina ja olla vaihtoehto ruuhka-Suomelle. Pieni kaupunkimme on kuin perhe, jossa huolehdimme toisistamme, toimimme yhdessä suurella sydämellä ja vahvalla yhteisöllisyyden voimalla. Tärkeimmät asiat löytyvät meillä läheltä.

Opiskelun riemua kaikille!

Riikka Moilanen
kaupunginjohtaja

YTHS eli Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö tuottaa opiskeluterveydenhuollon palveluita yliopisto- ja AMK-opiskelijoille valtakunnallisesti.

Opiskelet sitten ylempää tai alempaa AMK-tutkintoa, olet oikeutettu käyttämään YTHS:n palveluita, kunhan olet ilmoittautunut läsnäolevaksi lukukaudelle ja maksanut terveydenhoitomaksun. Avoimen ammattikorkeakoulun opiskelijat tai vaihto-opiskelijat eivät puolestaan ole oikeutettuja YTHS:n palveluihin.

YTHS:llä on omia palvelupisteitä useilla paikkakunnilla, jonka lisäksi pienemmillä paikkakunnilla palveluita toteutetaan yhteistyökumppanien avulla. Voit hyödyntää mitä tahansa YTHS:n omaa palvelupistettä, mutta yhteistyökumppanien palvelut ovat käytössä ainoastaan kyseisen paikkakunnan opiskelijoille.

YTHS tarjoaa korkeakouluopiskelijoille yleisterveyden, suunterveyden ja mielenterveyden palveluja sekä huolehtii valtakunnallisesti opiskeluyhteisöjen hyvinvointiin liittyvistä asioista.

Opiskelijana sinun ei tarvitse itse tietää tarkasti mihin hakeutua, sillä YTHS huolehtii hoidontarpeen arvioinnista. Käytännössä siis opiskeluterveydenhuoltoon liittyvissä asioissa ollaan aina ensin yhteydessä YTHS:n Self-verkkopalvelun chatin tai valtakunnallisten palvelunumeroiden kautta. Sieltä opiskelija ohjataan eteenpäin oikeaan paikkaan.

Laajemmat ja tarkemmat tiedot opiskeluterveydenhuollosta on koottu Opiskeluterveydenhuollon oppaaseen 2021.

Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu

YTHS:n palveluihin oikeutetut opiskelijat maksavat terveydenhoitomaksun Kelalle. Maksusta ei lähetetä laskua, vaan opiskelijan pitää maksaa maksu oma-aloitteisesti. Terveydenhoitomaksun voi maksaa Kelan asiointipalvelussa.

YTHS Oulaisissa

Oulaisten opiskeluterveydenhuolto toteutetaan YTHS:n yhteistyökumppanin palvelupisteessä. Tällä hetkellä YTHS Oulaisen yhteistyökumppaneita ovat Oulaisten Terveystalo sekä Hammaslääkärikeskus Jouheva. Ajanvaraus yhteistyökumppaneiden palveluihin tapahtuu kuitenkin normaalisti YTHS:än kautta.

Terveystalo Oulaisen ja Hammaslääkärikeskus Jouhevan palvelut ovat vain Oulaisissa opiskelevien käytössä.

Ajankohtaiset tiedot löydät aina YTHS:n omilta sivuilta.

Ajanvaraus tehdään Self-verkkopalvelun chatissa tai valtakunnallisten palvelunumeroiden kautta, jotka löydät alta.

Yleis- ja mielenterveyden palvelut p. 046 710 1073

Suunterveyden palvelut p. 046 710 1085

Toisin kuin Oamkin Oulun kampuksilla, Oulaisissa ei tällä hetkellä toimi kirkon oppilaitostyöntekijöitä. Oulaisten seurakunta järjestää kuitenkin esimerkiksi nuoristyötä, johon voit perehtyä tarkemmin alta.

Kirkkoherranvirasto

Valtion virastotalo (2. kerros)
Keskuskatu 9
Avoinna ma, ti, ja to klo 9–12.
Puh. (08) 4797 420

Palveleva puhelin, puh. 01019 0071

Oulaisten seurakunnan nuorisotyö
Oulaistenkatu 59
Tuomas Saarela / Henna Röyttä
Puh. 044 5797 451 / 044 5797 450
etunimi.sukunimi@evl.fi

Alta löydät listattuna esimerkkejä Oulaisten liikunta- ja kulttuuritarjonnasta.

Oulaisissa on myös paljon aktiivisia järjestöjä, joiden toimintaan voit lähteä mukaan. Kattava listaus järjestöistä löytyy täältä www.oulainen.fi/jarjestot.

KULTTUURINNÄLKÄISILLE

Elokuvateatteri Kinokulma
Asemakatu 1
Puh. 040 533 1945
www.kinokulma.fi

KoronaGalleria
Taide-elämyksiä tarjoilee KoronaGalleria (entinen Taidetalo Väinölä), jossa järjestetään esimerkiksi kuukausittain vaihtuvia näyttelyitä.
Keskuskatu 2

Puh. 044 479 3259
https://www.oulainen.fi/koronagalleria

Lisäksi löydät Oulaisista esimerkiksi kotiseutumuseon. Tsekkaa täältä lisää kulttuuritarjontaa!

MAHDOLLISUUKSIA SIVISTÄÄ ITSEÄÄN

Sivistävää toimintaa voi harrastaa kirjastossa sekä Jokihelmen opistossa, jossa on tarjolla monipuolista kurssitarjontaa kielistä näyttämötaiteeseen.

Jokihelmen opisto
Keskuskatu 11
Puh. 044 759 1503
Kurssi-ilmoittautumiset, puh. 044 759 1999
www.jokihelmenopisto.fi

Kaupunginkirjasto
Sahankatu 2
Puh. 044 479 3245
Kaukopalvelu 044 479 3213
www.oulainen.fi/kirjasto

LIIKUNTAMAHDOLLISUUKSIA

Oulaisissa monipuolisia liikuntamahdollisuuksia tarjoavat esimerkiksi uima- ja jäähalli, kuntosali, palloiluhalli ja jalkapallokentät. Oulaisista löytyy myös mahdollisuus hiihtoon sekä ampuma- ja moottoriurheiluun. Oulaisissa kannattaa hyödyntää myös Oulaisten urheiluseuraa ja ympäröivää luontoa ja monia lähiympäristön ulkoilumahdollisuuksia laavupaikkoineen.

Ulkoilma- ja luontoihmisille on tarjolla paljon ulkoilureittejä. Piipsjärven Honkarannalla on uimaranta ja kesäkioski. Honkamajan ulkoilualueella Piipsjärven itäpuolella noin 10 km keskustasta sijaitsee hiihtokeskus ja ampumaratoja sekä kahvila. Isojärvi-Ahvenlammen alueella on luontopolku (4 km), laavuja ja nuotiopaikka.

Uimahalli
Uimarinkatu 2
Puh. 044 479 3355
www.oulainen.fi/uimahalli-lahde

Jääkiekkokaukalot
Jääkiekkokaukalot sijaitsevat alakoulujen pihoilla Jauhinkankaalla, Piipsjärvellä, Lehtopäällä, Matkanivalla, Petäjäskoskella ja Juho Oksan koulun pihalla.

Urheilupuisto
Urheilukenttä, tenniskenttä, pesäpallo- ja jalkapallokentät
Oulaistenkatu 10

Jää- ja monitoimihalli
Jääurheilu, kuntosali, juoksuratoja, pituus/kolmiloikka
Kotimarjalankatu 1

https://www.oulainen.fi/jaahalli-oula-areena

ILTAMENOJA

Pub Tuoppi
Perinteinen seurusteluravintola, jossa voi pelata biljardia tai laulaa karaokea. Avoinna ti–su.
Oulaistenkatu 40, 86300 Oulainen
www.tuoppipub.fi

Hotelli Ravintola Mesku
Aikaisemmin Sun Hotellina ja Hotelli Ravintola Kasarina tunnettu Hotellli Ravintola Mesku sijaitsee Oulaisten keskustassa. Hotellista löytyy 24 hotellihuonetta, tilausravintola sekä pubi, jossa pääsee myös laulamaan karaokea.
Rautatienkatu 3
Puh. 040 036 7708
https://www.mesku.fi/oulainen/