Päiväys

Vertaistuutorointi

Vertaistuutorointi on mukavaa, unohtumatonta ja itseä kehittävää.

Jaa internetissä

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Email

Mitä vertaistuutorointi on ja minkälaisia tehtäviä siihen kuuluu? Tämä on varmasti kysymys, jota jokainen tuutoriksi hakeva tai edes hakemista harkitseva opiskelija miettii ainakin jossakin vaiheessa. Toivottavasti tästä julkaisusta löytyy edes osa vastauksista siitä, että minkälaista tuutorointi oikeasti on. Itse toimin tällä hetkellä kahden luokan tuutorina sekä tämän lisäksi Oulun tradenomiopiskelijat OUTO ry:n tuutorvastaavana, joten jonkinlaista kokemusta tuutoroinnista ja siihen kuuluvista asioitsta itselleni on ehtinyt jo kertyä.

Ensimmäinen askel kohti tuutorin ”uraa” on keväällä järjestettävä tuutorikoulutus, jonka OSAKO tuleville tuutoreille järjestää. Kyseinen koulutus tarjoaa erittäin hyvät eväät tuutoritoimintaan. Kun pakolliset koulutukset on saatu hoidettua päästään itse tuutorointiin ja syksy ja uusien opiskelijoiden saapuminen tulee nopeasti. Tätä hetkeä odotin itse tuutorina todennäköisesti yhtä paljon, kuin uudet opiskelijatkin. Olimme suunnitelleet muiden luokkani tuutoreiden sekä tuutoropettajan kanssa alustavasti erilaista ohjelmaa ja tekemistä uusille opiskelijoille, mutta ei tätäkään suunnitelmaa aivan pilkulleen noudatettu. Orientaatioviikon ohjelma on pitkälti tuutoreiden ja tuutoropettajan suunniteltavissa ja tässä vaiheessa saa ja pitää käyttää omaa mielikuvitusta, että minkälaisia kiusallisia ryhmäytymisleikkejä haluaa järjestää uusille opiskelijoille.

Vaikka orientaatioviikko onkin se tuutoreiden tärkein ja isoin asia tuutorvuoden aikana, ei tuutorointi kuitenkaan todellakaan vielä tähän lopu. Heti alkusyksystä järjestetään Tour d’Oulu, jossa tuutorit ovat isossa osassa. Tour d’Oulun lisäksi yleensä syksyisin on paljon muutakin opiskelijatapahtumaa ja toivottavasti myös ensi syksynä tilanne sallii niiden järjestämisen. Kaikki alkusyksystä järjestettävät tapahtumat ovat erittäin tärkeässä roolissa opiskelijoiden ryhmäytymisen kannalta ja niissä myös tuutori oppii tuntemaan omat tuutoroitavansa. Erilaista tekemistä voi järjestää kuitenkin ympäri vuoden ja tässäkin asiassa on vain mielikuvitus rajana.

Tuutorointi on kokemuksena ollut ainakin itselle unohtumaton ja tuutoroinnin kautta olen tutustunut uusiin ihmisiin ja saanut ympärilleni paljon uusia kavereita. Tuutoroinnin kuuluu olla mukavaa ja sitä se on todellakin ollut! Tuutorin tärkein tehtävä on kuitenkin olla kaverina uusille opiskelijoille ja auttaa tarvittaessa esimerkiksi kursseille ilmoittautumisten kanssa tai muissa täysin arkisissa asioissa. Mikäli johonkin tuutorointiin liittyvään on tarvinnut apua on sitä saanut muilta tuutoreilta tai oman koulutusalajärjestön tai OSAKO:n tuutorvastaavalta. Tuutorina et jää yksin ja samalla varmistat, että myöskään kukaan uusi opiskelija ei jää yksin. Tuutorointi on kokemus, jota ei muualta voi saada ja voin todellakin suositella tuutortoimintaa kaikille siitä vähänkin kiinnostuneille opiskelijoille!

Kirjoittaja: Aapo Haddington

Jaa internetissä

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Email

Lisää juttuja

Työn Taitajat etsii työharjoittelijaa syksylle 2024

Työharjoittelijaksi Suomen vaikuttavimpaan yritys-oppilaitosohjelmaan Työn Taitajiin? Työn Taitajat etsii työharjoittelijaa syksyksi 2024. Työharjoittelija tulee Oulun kaupungille sekä BusinessOulun että sivistys- ja kulttuuripalveluiden palvelukseen. Työn Taitajat on BusinessOulun ja Sivistys- ja

Lue kirjoitus

OSAKOn palveluiden kesäaukioloajat 2024

Muutaman viikon päästä kalenteri kiepsahtaa jo kesäkuun puolelle, ja se tarkoittaa myös meillä OSAKOlla palveluiden siirtymistä kesäaukioloaikoihin. Tästä jutusta löydät kesän aukioloaikamme näppärästi – tervetuloa asioimaan tai vaikka ihan vain

Lue kirjoitus