Päiväys

YTHS tulee – oletko valmis?

Laki korkeakouluopiskelijoiden terveydenhuollosta tulee voimaan 1.1.2021 olit valmis tai et. AMK-opiskelijana lakimuutos tuo elämääsi YTHS:n eli ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön.

Jaa internetissä

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Email

Käytännössä laki tarkoittaa sitä, että vuoden 2021 alusta alkaen opiskeluterveydenhuollostasi huolehtii Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS. Tässä blogissa käydään läpi, mikä oikeastaan muuttuu, kuka saa käyttää YTHS:n palveluita, ja mitä palveluihin kuuluu. Lisäksi avaamme maksuasioita.

MUUTOS PÄHKINÄNKUORESSA

1.1.2021 alkaen YTHS tuottaa opiskeluterveydenhuollon palvelut kaikille korkeakouluopiskelijoille. Vielä vuoden 2020 loppuun asti amk-opiskelijoiden opiskeluterveydenhuollosta huolehtii kunnallinen opiskeluterveydenhuolto. Tähän asti vain yliopisto-opiskelijat ovat saaneet käyttää YTHS:n palveluita, joten lakimuutos parantaa korkeakouluopiskelijoiden keskinäistä tasa-arvoa huomattavasti.

KENELLE?

YTHS:n palveluiden piiriin kuuluvat 1.1.2021 alkaen kaikki läsnä olevaksi ilmoittautuneet tutkintoa suorittavat korkeakouluopiskelijat, joihin kuuluvat:

– yliopisto-opiskelijat, alempi ja ylempi tutkinto

– ammattikorkeakouluopiskelijat, amk ja ylempi amk-tutkinto

– poliisiammattikorkeakoulun ammattikorkeakoulututkinto

– maanpuolustuskorkeakoulun siviiliopiskelijat

Palveluiden piiriin siis kuuluvat myös esimerkiksi monimuoto-opiskelijat sekä kansainväliset tutkinto-opiskelijat. Palveluihin eivät puolestaan ole oikeutettuja kansainväliset vaihto-opiskelijat, avoimen AMK:n opiskelijat tai tilauskoulutusopiskelijat.

PALVELUT

YTHS:n palvelut linjataan tarkemmin laissa korkeakouluopiskelijoiden terveydenhuollossa sekä Opiskeluterveydenhuollon oppaassa. YTHS:n tehtäviin kuuluu järjestää opiskelijoille terveyden- ja sairaanhoitopalvelut, edistää opiskelijoiden terveyttä ja opiskelukykyä sekä edistää opiskeluympäristön- ja yhteisön hyvinvointia.

Käytännössä YTHS:n palveluihin kuuluu mm. määräaikaiset terveystarkastukset, suun- ja mielenterveyden palveluita, perhesuunnittelu, psykologiset perustutkimukset sekä ravitsemusterapia. Tarkemman listauksen palveluista löydät YTHS:n sivuilta.

TERVEYDENHOITOMAKSU

Kaikki läsnä olevat opiskelijat, jotka kuuluvat YTHS:n palveluiden piiriin ovat velvollisia maksamaan terveydenhoitomaksun. Maksu on veroluontoinen, eli maksuvelvollisuus ei ole riippuvainen siitä, paljonko palveluita käyttää. Vuoden 2021 alussa käyntimaksut poistuvat, eli opiskelijalle palvelut maksavat ainoastaan terveydenhoitomaksun verran. Poikkeuksena käyttämättä tai perumatta jääneet ajat, joista voidaan laskuttaa.

Vuonna 2021 terveydenhoitomaksun suuruus on 35,80 € lukukaudessa, eli 71,60 € lukuvuodessa. Summa tarkastetaan vuosittain syksyllä. Opiskelija maksaa sen oma-aloitteisesti Kelalle lukukausittain, eli kahdesti vuodessa. Kevään 2021 terveydenhoitomaksun voi maksaa Kelan asiointipalvelussa joulukuussa 2020 alkaen.

Kelan sivuilta löytyy kootusti tietoa terveydenhoitomaksun maksamisesta. Katso myös Kelan Usein kysyttyä korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksusta.

KYSYTTÄVÄÄ?

YTHS on koonnut sivuilleen pitkän listan usein kysyttyjä kysymyksiä, joista voit löytää vastauksen kysymyksiisi. Voit lähettää sivun kautta YTHS:lle myös oman kysymyksesi. 

Jaa internetissä

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Email

Lisää juttuja

Vaalikuulutus: OSAKOn edustajistovaalit 2023

Oulun ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan vaalilautakunta kuuluttaa EDUSTAJISTOVAALISTA. Edustajistovaaleissa valitaan opiskelijakunta OSAKOn edustajistoon 15–20 edustajaa sekä enintään saman verran varajäseniä. Vaalikelpoisia ovat kaikki jäsenmaksun suorittaneet OSAKOn jäsenet. Edustajistovaali järjestetään 1.11.2023 klo 12:00-8.11.2023

Lue kirjoitus

Mielenterveystukea on saatavilla kesälläkin

Paha olo tai muutokset mielenterveydessä eivät tullessaan katso aikaa eivätkä paikkaa, ja siksi haluamme muistuttaa, että apua ja tukea on saatavilla kesälläkin. Alta löydät esimerkkejä etenkin Oulun alueella vaikuttavista tahoista,

Lue kirjoitus