Päiväys

YTHS tulee – oletko valmis?

Laki korkeakouluopiskelijoiden terveydenhuollosta tulee voimaan 1.1.2021 olit valmis tai et. AMK-opiskelijana lakimuutos tuo elämääsi YTHS:n eli ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön.

Jaa internetissä

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Email

Käytännössä laki tarkoittaa sitä, että vuoden 2021 alusta alkaen opiskeluterveydenhuollostasi huolehtii Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS. Tässä blogissa käydään läpi, mikä oikeastaan muuttuu, kuka saa käyttää YTHS:n palveluita, ja mitä palveluihin kuuluu. Lisäksi avaamme maksuasioita.

MUUTOS PÄHKINÄNKUORESSA

1.1.2021 alkaen YTHS tuottaa opiskeluterveydenhuollon palvelut kaikille korkeakouluopiskelijoille. Vielä vuoden 2020 loppuun asti amk-opiskelijoiden opiskeluterveydenhuollosta huolehtii kunnallinen opiskeluterveydenhuolto. Tähän asti vain yliopisto-opiskelijat ovat saaneet käyttää YTHS:n palveluita, joten lakimuutos parantaa korkeakouluopiskelijoiden keskinäistä tasa-arvoa huomattavasti.

KENELLE?

YTHS:n palveluiden piiriin kuuluvat 1.1.2021 alkaen kaikki läsnä olevaksi ilmoittautuneet tutkintoa suorittavat korkeakouluopiskelijat, joihin kuuluvat:

– yliopisto-opiskelijat, alempi ja ylempi tutkinto

– ammattikorkeakouluopiskelijat, amk ja ylempi amk-tutkinto

– poliisiammattikorkeakoulun ammattikorkeakoulututkinto

– maanpuolustuskorkeakoulun siviiliopiskelijat

Palveluiden piiriin siis kuuluvat myös esimerkiksi monimuoto-opiskelijat sekä kansainväliset tutkinto-opiskelijat. Palveluihin eivät puolestaan ole oikeutettuja kansainväliset vaihto-opiskelijat, avoimen AMK:n opiskelijat tai tilauskoulutusopiskelijat.

PALVELUT

YTHS:n palvelut linjataan tarkemmin laissa korkeakouluopiskelijoiden terveydenhuollossa sekä Opiskeluterveydenhuollon oppaassa. YTHS:n tehtäviin kuuluu järjestää opiskelijoille terveyden- ja sairaanhoitopalvelut, edistää opiskelijoiden terveyttä ja opiskelukykyä sekä edistää opiskeluympäristön- ja yhteisön hyvinvointia.

Käytännössä YTHS:n palveluihin kuuluu mm. määräaikaiset terveystarkastukset, suun- ja mielenterveyden palveluita, perhesuunnittelu, psykologiset perustutkimukset sekä ravitsemusterapia. Tarkemman listauksen palveluista löydät YTHS:n sivuilta.

TERVEYDENHOITOMAKSU

Kaikki läsnä olevat opiskelijat, jotka kuuluvat YTHS:n palveluiden piiriin ovat velvollisia maksamaan terveydenhoitomaksun. Maksu on veroluontoinen, eli maksuvelvollisuus ei ole riippuvainen siitä, paljonko palveluita käyttää. Vuoden 2021 alussa käyntimaksut poistuvat, eli opiskelijalle palvelut maksavat ainoastaan terveydenhoitomaksun verran. Poikkeuksena käyttämättä tai perumatta jääneet ajat, joista voidaan laskuttaa.

Vuonna 2021 terveydenhoitomaksun suuruus on 35,80 € lukukaudessa, eli 71,60 € lukuvuodessa. Summa tarkastetaan vuosittain syksyllä. Opiskelija maksaa sen oma-aloitteisesti Kelalle lukukausittain, eli kahdesti vuodessa. Kevään 2021 terveydenhoitomaksun voi maksaa Kelan asiointipalvelussa joulukuussa 2020 alkaen.

Kelan sivuilta löytyy kootusti tietoa terveydenhoitomaksun maksamisesta. Katso myös Kelan Usein kysyttyä korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksusta.

KYSYTTÄVÄÄ?

YTHS on koonnut sivuilleen pitkän listan usein kysyttyjä kysymyksiä, joista voit löytää vastauksen kysymyksiisi. Voit lähettää sivun kautta YTHS:lle myös oman kysymyksesi.

Jaa internetissä

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Email

Lisää juttuja

SAMOKin Vuoden Opettaja -äänestys on käynnisstä!

Oamkilainen – tunnetko opettajan, jonka tunneilla hyödynnetään monipuolisia työskentelymenetelmiä? Tai onko opettajasi erityisesti onnistunut hybridiopetuksessa? Onko lehtorisi antanut sinulle tukea koko opintojakson ajan, jotta voit parhaiten menestyä opinnoissasi? Onko juuri

Lue kirjoitus

UniMoven ilmaiset liikuntaneuvonnat starttaavat

Tuntuuko liikunnan aloittaminen vaikealta, mutta kaipaisit lisää liikettä arkeesi? Korkeakouluopiskelijoille ja korkeakoulujen henkilökunnalle liikuntapalveluita tarjoava UniMove lisää palveluihinsa tänä keväänä myös liikuntaneuvonnat, joiden avulla sinäkin voit lisätä hyvinvointia arkeesi helpommin!

Lue kirjoitus

Ystäväperhehaku vuodelle 2023 on nyt auki!

Oululainen tai lähitienoolla asuva – kaipaatko elämääsi enemmän eksotiikkaa, mutta et tahtoisi lähteä sen perässä ihan kaukomaille saakka? Hae mukaan kansainvälisten opiskelijoiden ystäväperhetoimintaan ja nauti kansainvälisyydestä ja uusista ystävistä koti-Oulusta

Lue kirjoitus

Hyvinvointiviikko valtaa Oulun korkeakoulut ensi viikolla

Hyvinvointiviikko on täällä jälleen – ja tällä kertaa kenties suurempana kuin koskaan aiemmin! Niin opiskelijoiden kuin henkilökunnankin hyvinvointia tukeva Hyvinvointiviikko järjestetään viikolla 47 Linnanmaan ja Kontinkankaan kampuksilla. Pääjärjestäjinä toimivat hyvinvointihanke

Lue kirjoitus