Päiväys

Mitä osakon hallitus tekee? osa 1: puheenjohtajisto

Olisiko sinusta toimimaan opiskelijakunnan hallituksessa – opiskelijana, opiskelijoille? Haku OSAKOn hallitukseen vuodelle 2021 on nyt auki.

Jaa internetissä

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Email

Mitä OSAKOn hallitus tekee? -blogisarjassa nykyiset hallitustoimijat kertovat omin sanoin tehtävänsä vastuualueista sekä kokemuksistaan hallitustyöstä. Ensimmäisenä esittelyvuoroon pääsee puheenjohtajisto.

PUHEENJOHTAJA

Hallituksen puheenjohtajan tärkeimpiin tehtäviin kuuluu johtaa opiskelijakunnan hallituksen toimintaa. Johtamisen tukena toimii esimerkiksi vuodelle laadittu toimintasuunnitelma, jonka toteutumista puheenjohtajisto (eli puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja) seuraa. Puheenjohtajan tulee siis olla perillä siitä, mitä eri osa-alueilla tapahtuu, ja hän vastaa viime kädessä siitä, että opiskelijakunnan hallitus hoitaa hommansa.

Hallituksen puheenjohtaja on yleensä se henkilö, jonka yhteystiedot kaivetaan esille, kun joku haluaa olla yhteydessä opiskelijakuntaan. Hallituksen puheenjohtaja toimiikin usein hallituksen kasvoina. Vaikka välillä puheenjohtajalta saatetaan kysyä mistä tahansa opiskelijakuntaan liittyvästä, on aivan sallittua sanoa, ettei osaa vastata kysymykseen nyt, ja luvata ottaa asiasta selvää.

OSAKOn hallituksen puheenjohtaja Sami Luukela OSAKO-hupparissaan

Muiden hallituslaisten tavoin puheenjohtaja on mukana erilaisissa työryhmissä, joihin hän tuo opiskelijoiden näkemyksiä ja mielipiteitä. Lisäksi hallituksen puheenjohtaja pitää tiivistä yhteyttä esimerkiksi korkeakouluun, ylioppilaskuntaan, toisiin opiskelijakuntiin sekä muihin sidosryhmiin.

Hallituksen puheenjohtajaan tehtäviin kuuluu kutsua koolle ja johtaa hallituksen kokoukset. Hän tekee tiivistä yhteistyötä myös edustajiston puheenjohtajan kanssa, ja tuo edustajiston kokouksiin hallituksen kuulumiset. Hän myös vastaa edustajiston esittämiin kysymyksiin hallituksen toiminnasta yhdessä hallituksen kanssa.

Vuoden aikana tärkeitä onnistumisia on ollut tapahtumien järjestäminen poikkeusjärjestelyin, uuden strategian luominen sekä ylipäätään se, että toiminta on pyörinyt aktiivisena koko vuoden. Vaikka tapahtumia oli vähemmän, eikä matkustamista juurikaan tapahtunut, sain vuoden aikana todella paljon ystäviä ja kontakteja ympäri Suomen. Totta kai myös oma hallitukseni tuli todella läheiseksi vuoden aikana.

Uskon, että juuri tänä vuonna hallituksessa toimiminen antoi minulle paljon itsevarmuutta ja luottamusta itseeni ja omaan tekemiseen. Huomasin myös sen, kuinka tärkeää on pitää huolta omasta hyvinvoinnistaan. Lisäksi vertaistuki nousi tärkeämpään rooliin, kuin olen koskaan aiemmin kokenut. Oli hienoa huomata se, miten koko amk-opiskelijaliike tuki toisiaan tässä vaikeassa tilanteessa. Apua sai aina pyydettäessä ja toivottavasti pystyin itsekin tarjoamaan sitä.

– Sami Luukela, OSAKOn hallituksen puheenjohtaja

VARAPUHEENJOHTAJA

Varapuheenjohtajan tehtävä on toimia puheenjohtajan sijaisena silloin, kun tämä on estynyt hoitamaan tehtäväänsä, jolloin varapuheenjohtaja voi kutsua hallituksen kokouksen koolle, sekä johtaa kokousta. Tämän lisäksi varapuheenjohtaja avustaa hallituksen puheenjohtajaa, sekä muita hallituksen jäseniä heidän tehtävissään, jos he sitä tarvitsevat.

Omiin vastuualueisiini ovat tänä vuonna kuuluneet Kontinkankaan ja Oulaisen kampukset, sekä olen osallistunut työryhmiin ja palavereihin, jotka ovat sopineet omiin vastuualueisiin, tai ovat minua muutoin kiinnostaneet. Olen myös päässyt työskentelemään muun muassa koulutusalajärjestöjen ja Oulun Yliopiston Ylioppilaskunnan kanssa.

OSAKOn hallituksen varapuheenjohtaja Hannu Halonen

OSAKOn toiminta jakautuu karkeasti kahteen ydinprosessitiimiin: koulutuksen kehittämiseen ja opiskelijoiden hyvinvoinnin edistämiseen. Varapuheenjohtaja ja puheenjohtaja jakavat vastuun näiden prosessitiimien johtamisesta keskenään sopimallaan tavalla. Tänä vuonna koulutuksen kehittäminen kuului minun vastuualueisiini. Se sisältää koulutuspoliittiset asiat ja tuutoroinnin. Olen siis ollut viimekädessä vastuussa myös näiden vastuualueiden toteutumisesta.

Paras muisto tältä hallituskaudelta on osallistuminen Suomen opiskelijakuntien liiton, SAMOKin, järjestämään Syystartti -tapahtumaan, jossa pääsin ensimmäistä kertaa tapaamaan muiden opiskelijakuntien jäseniä. Kun tähän luetaan mukaan mielenkiintoiset koulutukset, voin todella sanoa, että tämä tapahtuma on yksi vuoteni parhaimmista kohokohdista.

– Hannu Halonen, OSAKOn hallituksen varapuheenjohtaja

MITEN HAEN HALLITUKSEEN?

Edustajisto tekee valinnan uudesta hallituksesta järjestäytymiskokouksessaan marraskuun loppupuolella tai joulukuun alussa. Voit tulla valituksi joko paikan päällä, tai neuvottelukunnan esityksen perusteella.

Jos haluat mahdollisuuden päästä neuvottelukunnan esitykseen, lähetä vapaamuotoinen hakemus osoitteeseen osako@osakoweb.fi viimeistään 18.11. Kerroimme aikaisemmin hallitustoiminnasta, sekä hakemisen käytännöistä tiedotteessamme.

Jos sinulla on kysyttävää hallitustoiminnasta, tai yksittäisistä pesteistä, ole rohkeasti yhteydessä meihin. Löydät kaikkien yhteystiedot sivuiltamme.

Jaa internetissä

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Email

Lisää juttuja

VAPPUVIIKKO 2024

Onko kansa valmis? OSAKOn, Oamkin opiskelijajärjestöjen ja O’Diakon yhdessä puuhaama vappu tulee jälleen, ja se on oleva tänäkin vuonna L-E-G-E-N-D-A-A-R-I-N-E-N! Tänä vuonna juhlia todellakin piisaa, sillä pöhinä päräytetään käyntiin maanantaina

Lue kirjoitus

Opiskelijoiden mielenterveysviikko 2024

Opiskelijoiden mielenterveysviikko on Nyyti Ry:n koordinoima, opiskelijoiden hyvinvointiin keskittyvä valtakunnallinen kampanjaviikko, joka järjestetään ympäri Suomen viikolla 15 eli 8.-14.4. Kampanjaviikon teemana on tänä vuonna yhdenvertaisuus ja sosiaalinen saavutettavuus. Lisätietoa mielenterveysviikosta

Lue kirjoitus