Opiskelijakunta OSAKOn hallitukseen etsitään tekijöitä vuodelle 2021. Mutta mitä hallitus varsinaisesti tekee? Blogisarjamme kolmannessa osassa ääneen pääsevät sosiaalipoliittinen vastaava Johanna sekä koulutuspoliittinen vastaava Jussi-Tapio.
SOSIAALIPOLITIIKKA ELI SOPO
Mitä tarkoittaa sosiaalipolitiikka, ja mitä se on Oulun ammattikorkeakoulussa? Sosiaalipolitiikalla pyritään vaikuttamaan opiskelijan hyvinvointiin ja opiskelukykyyn opinnoissa sekä niiden ulkopuolella. Sosiaalipolitiikkaan liittyy mm. asuminen, toimeentulo, ja liikunta. OSAKOn tasolla sosiaalipolitiikalla pyritään selvittämään, voivatko opiskelijat Oamkissa hyvin, miksi he voivat tai eivät voi hyvin, ja mitä opiskelijakunta voisi tehdä tilanteen parantamiseksi.
OSAKOn hallituksessa sosiaalipoliittinen vastaava eli sopo hoitaa opiskelijahyvinvointiin liittyviä asioita: hän vetää koulutusalajärjestöjen sopo-vastaavien tiimiä, osallistuu opiskelijahyvinvointiryhmiin sekä järjestää hyvinvointi- ja liikuntatapahtumia ja osallistuu niihin.
Tärkeitä yhteistyökumppaneita ovat koulutusalajärjestöjen sopo-vastaavat, opot ja opiskelupsykologit sekä korkeakoululiikunnan järjestäjät. Vuodesta 2021 alkaen myös Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS tulee olemaan isossa roolissa. Ylipäätään kaikki opiskelijoiden hyvinvointiin ja sen edistämiseen kuuluvat tehtävät ovat sosiaalipoliittisen vastaavan tehtävänkuvassa.
OSAKOn hallituksen sopo Johanna
Toimiminen sosiaalipoliittisena vastaavana on ollut haastavaa, koska korona-aika on tuonut paljon muutoksia opiskeluun, niin meille hallituslaisille kuin muillekin opiskelijoille. OSAKOn hallituksessa on silti pysynyt hyvä henki, ja kaikki ovat auttaneet toisiaan niin paljon kuin mahdollista. Siitä on ollut minulle suurta apua, koska aloitin sosiaalipoliittisena vastaavana ns. kesken kauden kesäkuussa, ja lisäksi minulle tuli keväältä peruttu harjoittelun suorittaminen syksylle.
Vaikka itse en olekaan pystynyt täysin kokonaisvaltaisesti hoitamaan sosiaalipoliittisen vastaavan tehtäviäni, olen silti kokenut ne kiinnostaviksi ja tärkeiksi. Suosittelen tätä hommaa kaikille, jotka ovat kiinnostuneet edistämään opiskelijoiden kokonaisvaltaista hyvinvointia yhdessä Oamkin edustajien sekä koulutusalajärjestöjen kanssa.
– Johanna Kiviniemi, OSAKOn hallituksen jäsen, sosiaalipolitiikka
KOULUTUSPOLITIIKKA ELI KOPO
Mitä on sitten koulutuspolitiikka, ja mitä se tarkoittaa Oamkissa? Koulutuspolitiikka on koulutuksen laatuun ja sen sisältöihin liittyvien asioiden kehittämistä. OSAKOn tasolla kopo pyrkii selvittämään, onko opiskelijoillamme hyvä opiskella Oamkissa, miksi on tai ei ole, ja miten opiskelijakunta voisi toimia tilanteen parantamiseksi.
Kopona pääset ottamaan kantaa koulussamme tarjottavaan koulutukseen ja sen laatuun. Keskustelemalla ja kuuntelemalla muita opiskelijoita saa jo aika hyvän käsityksen siitä, millaisia haasteita opiskelijoilla voi olla. Kopon tehtäviin kuuluu vaikuttaa siihen, että opetus on tasaisen laadukasta, ja että kaikkia kohdellaan yhdenvertaisesti. Epäkohtien ilmetessä opiskelijat voivat olla yhteydessä kopoon, joka tukee ja auttaa opiskelijoita tilanteen selvittämisessä.
OSAKOn hallituksen kopo Jussi-Tapio
Koulussamme on useampia työryhmiä, jotka koostuvat opettajista, henkilökunnasta ja opiskelijaedustajista. Näissä ryhmissä pääsee tuomaan opiskelijan näkökulman eri aiheisiin, tai kertomaan jos jokin asia on pielessä. Kopon työlistaan sisältyy lisäksi mm. opiskelijakyselyn organisointi, kopo-tiimin järjestäminen sekä vuoden opettaja- ja opiskelija -äänestyksen järjestäminen.
Olen toiminut OSAKOn kopona nyt reilun vuoden, ja välillä on saanut etsiä ratkaisuja todella haastaviinkin kysymyksiin. On ollut hyvin opettavaista käydä erilaisissa ryhmissä, jotka keskittyvät opetuksen laadun varmistamiseen tai sen toteutukseen. Ennen kuvittelin, että nämäkin asiat päätetään jossain isoissa saleissa kaukana meidän koulustamme. OSAKOn hallituksessa olen kuitenkin tajunnut, että opiskelijana pääsee vaikuttamaan asioihin, kun on vain itse aktiivinen.
– Jussi-Tapio Selkälä, OSAKOn hallituksen jäsen, koulutuspolitiikka
MITEN HAEN HALLITUKSEEN?
Edustajisto tekee valinnan uudesta hallituksesta järjestäytymiskokouksessaan 24.11.. Voit ilmaista halusi tulla valituksi etukäteen tai viimeistään paikan päällä kokouksessa.
Valintaa valmistelee neuvottelukunta, joka tekee oman esityksensä valittavista jäsenistä edustajistolle. Jos haluat mahdollisuuden päästä neuvottelukunnan esitykseen, lähetä vapaamuotoinen hakemus osoitteeseen osako@osakoweb.fi viimeistään 18.11. Kerroimme aikaisemmin hallitustoiminnasta, sekä hakemisen käytännöistä tiedotteessamme.
Jos sinulla on kysyttävää hallitustoiminnasta, tai yksittäisistä pesteistä, ole rohkeasti yhteydessä meihin. Löydät kaikkien toimijoiden yhteystiedot sivuiltamme.