Päiväys

Kannanotto: ammattikorkeakoulu seisomaan maksuttoman koulutuksen ja itsenäisten korkeakoulujen puolella

Jaa internetissä

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Email

Koulutuspolitiikkaa koskevat vaalipuheet avattiin viime viikolla räväkästi. Sivistystyönantajat (Sivista) esitti toisen samantasoisen korkeakoulututkinnon maksullisuutta. Teknologiateollisuus esitti myöhemmin mallia, jossa valtio tarjoaisi tietyn opintopistemäärän maksuttomana, jonka jälkeen opiskelu olisi maksullista. Pidämme keskustelua korkeakoulujen riittävästä rahoituksesta tärkeänä, mutta on huolestuttavaa, että teemaa lähestytään maksuttomaan koulutukseen kajoamalla.


Muutos olisi periaatteellinen siirtymä kohti lukukausimaksuja. Maksullisuus kohdentuu vahvasti ihmisiin, jotka eivät ole työllistyneet alkuperäisellä tutkinnolla tai ovat joutuneet työttömäksi. Lisäksi korkeakouluun siirtyvät ovat yhä nuorempia, ja on varsin inhimillistä, että oma urapolku tarkentuu vasta myöhemmällä iällä. Muutoksen vahvana perusteena on koulutuksen saavutettavuus ensikertalaisille. On kuitenkin huomioitavaa, että syksyllä 2020 valmistuneista ammattikorkeakouluopiskelijoista toisen tutkinnon suorittaneiden osuus oli vain 11,9 %.

On myös kyse periaatteista. Viimeaikaisen keskustelun myötä vaikuttaa siltä, että korkeakoulujen ulkoisen rahoituksen merkitystä halutaan korostaa. Käytännössä tämä tarkoittaa kilpailua koulutusmarkkinoilla liikkuvista rahoista. Ammattikorkeakouluilla on vahvaa osaamista koulutustoiminnan lisäksi tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnassa ja sitä kautta suuri rooli suomalaisessa tutkimusjärjestelmässä. Jatkuvan oppimisen polku on hyvä tavoite. Mikäli sen ympärille rakentuvasta koulutusmarkkinasta luodaan ammattikorkeakoulujen rahoitukselle olennainen elementti, on aito uhka, että perustehtävien itsenäisestä hoidosta siirrytään bisnesmaailmaan. Tällöin tieteellisten tavoitteiden sijaan toimintaa ohjaillaan markkinoiden tarpeet edellä ja sivistystyö jää toissijaiseksi.

Maksuton koulutus on yhteiskuntamme keskeinen arvovalinta. Arvon ansaitsee myös korkeakoulun perustehtävä – koulutus ja tutkimus. Pyydämme, että ammattikorkeakoulu irtisanoutuu Sivistan eduskuntavaalitavoitteista. Erityisen painokasta tämä on siksi, että korkeakoulut ovat vahvasti edustettuina Sivistassa. Emme voi olla hiljaa ja uhrata maksutonta koulutusta ja korkeakoulujen identiteettiä muutaman euron tähden. Vaarana on, että kansallisen sivistyksen kulmakivestä tulee kliininen markkinapeluri ja elinkeinoelämän heittopussi.

Jaa internetissä

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Email

Lisää juttuja

SAMOKin Vuoden Opettaja -äänestys on käynnisstä!

Oamkilainen – tunnetko opettajan, jonka tunneilla hyödynnetään monipuolisia työskentelymenetelmiä? Tai onko opettajasi erityisesti onnistunut hybridiopetuksessa? Onko lehtorisi antanut sinulle tukea koko opintojakson ajan, jotta voit parhaiten menestyä opinnoissasi? Onko juuri

Lue kirjoitus

UniMoven ilmaiset liikuntaneuvonnat starttaavat

Tuntuuko liikunnan aloittaminen vaikealta, mutta kaipaisit lisää liikettä arkeesi? Korkeakouluopiskelijoille ja korkeakoulujen henkilökunnalle liikuntapalveluita tarjoava UniMove lisää palveluihinsa tänä keväänä myös liikuntaneuvonnat, joiden avulla sinäkin voit lisätä hyvinvointia arkeesi helpommin!

Lue kirjoitus

Ystäväperhehaku vuodelle 2023 on nyt auki!

Oululainen tai lähitienoolla asuva – kaipaatko elämääsi enemmän eksotiikkaa, mutta et tahtoisi lähteä sen perässä ihan kaukomaille saakka? Hae mukaan kansainvälisten opiskelijoiden ystäväperhetoimintaan ja nauti kansainvälisyydestä ja uusista ystävistä koti-Oulusta

Lue kirjoitus

Hyvinvointiviikko valtaa Oulun korkeakoulut ensi viikolla

Hyvinvointiviikko on täällä jälleen – ja tällä kertaa kenties suurempana kuin koskaan aiemmin! Niin opiskelijoiden kuin henkilökunnankin hyvinvointia tukeva Hyvinvointiviikko järjestetään viikolla 47 Linnanmaan ja Kontinkankaan kampuksilla. Pääjärjestäjinä toimivat hyvinvointihanke

Lue kirjoitus